Gå til sidens hovedinnhold

Fant over 350 døde fugler på stranda i Tromsø: - Det er trist

Artikkelen er over 4 år gammel

Druknet trolig i kamp om silda.

For abonnenter

Minst 350 døde gråmåser, svartbak og polarmåser. Det var hva Audun Rikardsen telte da han i dag tok turen ut til Bellvika på Kvaløya. Han oppdaget de døde fuglene først i går kveld, og sier enda noen hundre har drevet ut igjen med sjøen i løpet av natta slik at antallet døde fugler er større enn de 350 som er igjen der nå.

- De kom rekende inn samlet i går, og det er noe vi har registrert har skjedd i flere år i forbindelse med fiskeriaktiviteten på fjorden, sier Rikardsen, som er professor i arktisk og marin biologi.

Dras under nota

Rikardsen har en teori om hva som har forårsaket fugledøden. Han viser til at sildefisket tiltrekker seg store mengder fugl, og at måsene ofte flyr inn i snurpenøtene når de trekkes opp. I gårsdagens sterke uvær mener han fuglene må ha blitt trukket inn under nøtene slik at de har druknet.

- Kombinert med sildeoljen fra fisken kan fuglenes fjærdrakt også ha mistet sin beskyttende effekt, forklarer Rikardsen.

Han var selv ute på sjøen i annet oppdrag i går kveld da han først så det store antallet død fugl som drev mot stranda i Bellvika. Flere store sildesnurpere var aktive tross uværet.

- Full rock'n'roll

- Da blir det full rock'n'roll rundt de båtene. Det er full krig om maten, og det er nok noen tusen fugler som stryker med hver sesong.

Rikardsen sier dette kan være alvorlig ettersom flere måsearter opplever sterk tilbakegang. Ti måsearter hekker i Norge, og samtlige opplever reduksjon i bestanden. Sju av artene er nå rødlistet.

- Er det noe fiskerne kan gjøre annerledes for å hindre fugledøden?

- Det kan være vanskelig - og man kan jo også si at fiskebåtene bidrar til overlevelse ved at fuglene får tak i mat og fiskebåtene gjør ikke noe ulovlig siden de har rett til å fiske her. Men samtidig tar jo fuglene en stor risiko og trolig dør mange tusen her fjorden gjennom en sesong. Kanskje kan man diskutere hvor de største båtene med de største nøtene skal kunne fiske da det også er mye sild lengre ute i havet hvor det er mindre fugl og kval og disse båtene er bygd for å kunne takle dette, men det er jo opp til myndighetene å avgjøre.

- Trist

Professor ved Universitetet i Tromsøs seksjon for naturvitenskap, Rob Barrett, tror Rikardsens teori om årsaken til fugledøden godt kan stemme.

- Jo, det kan nok være riktig. Jeg har hørt flere som har observert at dette har skjedd, sier Barrett.

Han vil kontakte kolleger ved Norsk institutt for naturforskning (Nina), som er i gang med et prosjekt rundt bifangst i fiskeriene.

Også Barrett understreker at det er alvorlig når så store antall måser stryker med.

- Det er trist - måsen er jo en del av systemet, men den er i tilbakegang. Vi har for eksempel ikke så mange polarmåser, sier Barrett.

Polarmåsen har status som nær truet på rødlista.

Kommentarer til denne saken