Finner du en slik i torsken, vanker det finnerlønn

BELØNNING: Finner du denne lille brikken i torskens mage, vanker det finenrlønn. På merket står det kontaktinformasjon til havforskerne.

BELØNNING: Finner du denne lille brikken i torskens mage, vanker det finenrlønn. På merket står det kontaktinformasjon til havforskerne. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvis du i tillegg klarer å finne otolittene, blir det nesten julaften for forskerne.

DEL

Som en del av skreitoktet gjennomføres merking av gytetorsk. Det skriver IMR - Havforskningsinstituttet - på sine hjemmesider.

Der har de også lagt ut bilder av hvordan en merket fisk ser ut. Leder for arbeidet, Kathrine Michalsen, skal merke 100 fisk med avanserte merker.

- Dette er merker som sys inn i buken på fisken og som er som en liten fersdskriver å regne. Vanntett innkapsling omslutter avansert elektronikk some registrerer både dyp og temperatur, informerer Havforskningsinstituttet.

500 kroner i finnerlønn

For å kunne oppdage merket er det også satt på et merke i ryggfinna på torsken og dette lille merket lyser godt opp med sin gulfarge. Kathrine utlover 500 kroner i finnerlønn for alle som finner slike merker og ber også om at man noterer seg: Hvem fisket fisken, hvor og når ble fisken fanget og på hvilket redskap.

Hvor lang og eventuellt tung fisken er vil være nyttig ekstrainformasjon. Og for de mest nysgjerrige:

Øresteiner

- Inne i skallen på torsken sitter to øresteiner som vi kaller otolitter. Den dyktige fisker som klarer å lokalisere disse og sender inn sammen med merket vil utløse begeistring. Øresteinene er nemlig fiskens egen naturlige ferdsskriver og her kan vi telle årringer som gir oss alder, hvor mange ganger fisken har gytt og en god pekepinn om hvordan veksten har vært gjennom livet, skriver forskerne.

Artikkeltags