Sjekk den forskjellen!

EN MÅNEDS FORSKJELL: Begge bildene er fra Finnvikvannet på Kvaløya, men forskjellene er store. I fjor lå fortsatt vannet islagt 23. juni. 30. mai i år var isen forduftet.

EN MÅNEDS FORSKJELL: Begge bildene er fra Finnvikvannet på Kvaløya, men forskjellene er store. I fjor lå fortsatt vannet islagt 23. juni. 30. mai i år var isen forduftet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vesentlig varmere mai i år.

DEL

Ismengden på Finnvikvannet på Kvaløya er et bevis på at våren i år, til trøst for oss i nord, har vært varmere enn den i fjor.

Statsmeteorolog Anita Agervik sier kontrastene mellom 2018 og fjoråret er store:

– Det er vesentlig varmere i år. I fjor var den kaldeste maimåneden på 20 år. Jeg tror 17. mai var den varmeste dagen, og da var det ikke spesielt høye temperaturer. I tillegg har vi i år hatt en varmeperiode i starten av mai, og når det ikke har vært strålende varmt, har vi hatt mye nedbør. Så det er ikke rart at isen smelter fortere.

– Håper prognosene er feil

Det er imidlertid ingen grunn til å hive på seg solkremen og grille i bikini. Mellom 10 og 15 grader er de høyeste temperaturene vi kan vente oss de neste dagene. Så går det nedover.

– Med unntak av torsdag og kanskje fredag, da vi får litt sol, sitter vi her og krysser fingrene for at prognosene snur seg. Allerede i helga kommer det en del vind fra sørvest, og det blir en del lavtrykksaktivitet fremover. Det blir mye av det samme som vi har hatt i det siste. Kjølig, og kanskje litt regn en god stund fremover.

Onsdag var det enorme temperaturforskjeller mellom nord og sør. Dette rådet gir meteorologen ved utgangen av dagen:

– Det er egentlig bare å nyte de to dagene som kommer, eller fly ned til Sør-Norge, sier Agervik.

Artikkeltags