Da sønnen til Tore Ingebrigsten kom hjem med vannkopper ringte han til sin mor, for å høre om det var fare for at han kunne bli smittet.

– Hun mente at jeg hadde hatt det. Men da var det nok allerede for sent. Jeg var smittet, sier Ingebrigsten til Nordlys.

Sønnen ble syk for rundt tre uker siden. Forrige søndag begynte Ingebrigsten å føle seg syk.

– Da begynte jeg å bli dårlig - og så ballet det bare på seg. Jeg skjønte ikke hva det var før jeg fikk utslett, erindrer han.

Det var vannkopper. Ved fylte 30 år er 98 prosent av befolkningen immune mot denne barnesykdommen, i følge Norsk Helseinformatikk.

– Sykepleierne la på flukt

Ingebrigsten ble dårligere og dårligere, og måtte til slutt oppsøke legevakta. Og da han kom inn i venteværelset ble det oppstyr.

– Da jeg kom inn der ble folk panisk. Det satt mange folk og ventet, en del unger. To av sykepleierne hadde ikke hatt vannkopper før, de la på flukt, forteller han.

Ingebrigsten ble raskt ekspedert. Av naturlige årsaker.

– De var redd for at jeg skulle smitte alle som var der. Så jeg ble satt på et bakrom. Legen kom, og han sa at mitt tilfelle var noe av det verste han hadde sett av vannkopper.

– Helt jævlig

Nå er Ingebrigsten helt utslått. Smertestillende fungerer ikke. Han har fått penicillin mot betennelse, men ikke noe perspektiv på når han blir frisk.

– Jeg kunne ikke forestilt meg at det var mulig å bli så sjuk av en barnesykdom. Det går nesten ikke an å forklare. Man vet jo at det går over, men akkurat nå er det helt hinsides.

Feberen ligger stabilt rundt 40 grader, og han er plaget av sterk svie. Ører og hodebunn er betent. Ingebrigsten mangler matlyst og har ikke spist på en uke.

– Dagene går til å sove og få i seg væske. Jeg klarer ikke gjøre noe, er rett og slett helt utslått. Jeg kan være oppe å gå i fem minutter, men så er det tilbake i senga.

Komplikasjoner hos voksne

Karine Nordstrand er leve på Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt. Hun forteller til KK at 95 prosent av den norske befolkningen får vannkopper som barn.

- Vannkopper, eller varicella, er ikke meldepliktig, og vi har derfor ikke nøyaktige tall på hvor mange barn og voksne som får sykdommen. Likevel regner vi med at 90 til 95 prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn, sier hun til KK.

Videre forteller hun at vannkopper smitter gjerne mellom mennesker, ved opphold i barnehager, eller på barneskolen.

– Man kan se for seg at personer som ikke har hoppholdt seg i slike miljøer, da særlig i barnehage, vil ha mindre risiko for å bli smittet med vannkopper tidlig i livet. Men dette har vi ingen tall på, sier hun.

Nordstrand sier at voksne personer som blir smittet, ofte har større plager enn barn med vannkopper. Stort sett er sykdommen ufarlig, men hos voksne er det økt risiko for komplikasjoner.

- Utslettet kan bli infisert av bakterier som gule stafylokokker, noe som er den vanligste komplikasjonen.