Det er midt på dagen og et par timer dagslys. To niåringer og en åtteåring grynner seg innover skogen i Vangsvik. Det er nok ikke mange tredje- og fjerdeklassinger som velger skogsarbeid på den første dagen av juleferien. Nå skal de opp og hente to juletrær som er bestilt av folk i bygda.

– Det er en del her i bygda som er ganske gammel, og ikke kan gå ut i skogen og hente sjøl. Vi gjør det også litt for pengene sin del, opplyser Mathias Hanssen Moe (9).

– Jeg tror ikke det er mange unger som sager juletre og selger, fortsetter han.

Frisk luft

– Vi har lyst å tjene penger, og så er det hyggelig for andre, som slipper å gå i skogen og sage sjøl, forteller Birk Nyheim (9).

– Jeg er ikke en som liker å være så veldig mye inne, så jeg synes dette er ganske gøy, sier Marte Hanssen Moe (8).

Klokka er over 12 og fotografen ser at det siste av dagslys er på vei å forsvinne, og har det travelt. Dette enser ikke ungene, som elsker å kaste snø og lete etter fine gjemmesteder. Ute i naturen tenker de ikke effektiv arbeidstid.

-Ute får vi frisk luft, for inne er det så innestengt luft, forteller Marte.

-Det er fint å være ute og ha snøballkrig eller være i skogen, og få en sånn fri følelse, forklarer Mathias.

-Vi sager trær, klatrer i trær, kaster snøball og lager oss et hemmelig sted med greiner, sier Birk.

Koster penger

– Det å være inne er ikke like populært?

– Nei, det er ikke så stort å sitte og glane i en skjerm hele tida. Jeg hæres ikke å sitte inne framfor en PC, så jeg må ut og være, sier Mathias bestemt.

– Vi får frisk luft, mens det ikke er bra å sitte inne og se masse på skjerm, forteller Birk.

Birk liker det best når det er flere voksne med ut og de tar seg tid til ekstra kos.

– Jeg synes det er gøy, særlig når vi av og til har bål.

Juletrær er ikke det eneste ungene har tjent penger på. Når det er «Handle lokalt-dag» på Nærbutikken i bygda, så stiller guttene opp med egen salgsbod med vedsekker og strøsand. De aktive guttene koster, bokstavelig talt, penger.

– Vi bruker å koste grus og selge. Vi koster på veien ute i Hamna før kostebilen kommer, og da koster vi 20 sekker grus. Og så selger vi det ved butikken, forteller Mathias.

Fisker middag

Ungene elsker også havet og er ivrige fiskere. Noen ganger alene, og andre ganger setter de flyndregarn i lag med faren til Birk.

– I år har jeg og Birk satt ut garn, så vi fisker en del. Vi fikk to kveiter og ei flyndra. Vi er ute med Knut fire-fem ganger i året, men er mest ute alene og fisker, forteller Mathias.

– Det er gøy å fiske, for vi vet aldri hva vi får på kroken når det napper. Av og til får vi storinger, og vet ikke om det er kveite eller en diger torsk. Hvis det er stort, så rykker det skikkelig og er veldig tungt, forklarer Birk.

Marte var også med og satte flyndregarn i sommer.

– Å dra garn var litt spennende, men vi fikk jo nesten ingenting, smiler hun.

Fisken havner på middagsbordet hos de to familiene.

– Hvordan føles det å spise sjølfisket mat?

– Ferskere blir den ikke, smiler Mathias.

– Det er godt, er det korte svaret fra Birk.