Stormende Høyre-jubel: - Dette er jo helt fantastisk, og historisk

TOK HELT AV: Kent Gudmundsen jublet vilt da de første prognosene kom. Fire nye år både for statsministeren og han viser tallene like før klokka 22.00. Vanja Terentieff til høyre. Foto: Bengt Nielsen

TOK HELT AV: Kent Gudmundsen jublet vilt da de første prognosene kom. Fire nye år både for statsministeren og han viser tallene like før klokka 22.00. Vanja Terentieff til høyre. Foto: Bengt Nielsen

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

«Høyre, Høyre, Høyre». Spontan jubel brøt lydmuren på Høyres valgvake i Tromsø.

Høflige og konservative høyrefolk kastet seg rundt halsen på hverandre, da de første resultatene flimret over tv-skjermen klokken 21 valgkvelden. Den viste flertall for den borgerlige blokken. At Erna får fortsette, hvis dette blir de endelige tallene.

- Dette er jo helt fantastisk, og helt historisk, utbrøt en utrolig glad Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant og førstekandidat for partiet i Troms.

- For første gang i moderne tid kan en borgerlig regjering få åtte år, sa han til Nordlys, mens hans partifeller skålte og lo i det tettpakkede lokalet i Storgata, midt i Tromsø sentrum.

- Usedvanlig hyggelig

Tidligere holdt kafeen Knoll og Tott til her. I går hadde Gudmundsen, Regina Alexandrova, Jens Johan Hjort, og unge og gamle høyrefolk samlet seg til valgvake. Fullt av folk, stor stemning, og hett - rene Høyrebadstua.

- Dette var usedvanlig hyggelig, og det er fint å se den gjengen her inne med unge Høyre og senior Høyre som stått på i valgkampen her i fylket, sa tidligere høyreordfører Jens Johan Hjort midt i kaoset.

- Det viktigste er at Erna kan få fornyet tillit, og så har jeg god tro på at vi skal gjøre et godt valg også i Troms.

Triste målinger

Selv om dette var kun er forløpige resultater ogg ikke selve valgresultatet, trengte Høyre i Troms noen gode nyheter. Siden brakvalget for fire år siden med 22, 3 prosent av stemmene og to stortingsmandater fra Troms, har det gått nedover på målingene.

I den siste målingen til Nordlys nå i september, utført av Infact, ble Høyre målt til 15, 5 prosent. En nedgang på hele 6, 8 prosent i forhold til forrige stortingsvalg. Ingen andre partier i fylket, bortsett fra Frp, har hatt en så stor nedgang på målingene i forhold til resultatene i stortingsvalget i 2013.

Målingene den siste tiden har fortalt en historie; Høyre mister det ene av sin to mandater fra fylket. Om dette blir resultatet av mandagens valg, er ennå ikke kjent.

MISTER ETT MANDAT: Kent Gudmundsen kommer inn på tinget, men det gjør trolig ikke Høyres andrekandidat i Troms, Regina Alexandrova - i følge opptellingen av stemmene ved 22- tiden mandag kveld.
Foto: Bengt Nielsen

MISTER ETT MANDAT: Kent Gudmundsen kommer inn på tinget, men det gjør trolig ikke Høyres andrekandidat i Troms, Regina Alexandrova - i følge opptellingen av stemmene ved 22- tiden mandag kveld. Foto: Bengt Nielsen

Sommerfugler i magen

Spenningen lå tungt i lokalet allerede fra tidlig på kvelden.

- Jeg har fullt av sommerfugler i magen. Jeg får nesten ikke puste, utbrøt Regina Alexandrova, som i 3 1/2 år har møtt som vara på Stortinget, for Elisabeth Aspaker.

Mandag kveld gikk hun til valg på den utsatte andreplassen på Høyres liste i Troms. Svært mye skal til for at hun kommer inn på tinget, og at Høyre denne gang skal berge to mandater fra Troms.

Hennes spenning gjaldt derfor nok ikke hennes egne mandatsjanser, men om Erna får fire år til som statsminister.

Helikoptersaken

- Det er det viktigste nå. Om Høyre skulle få to mandater fra Troms, og jeg skulle komme inn, ville det være en kjempestor bonus, sa hun til Nordlys tidlig på valgkvelden.

Hun er ikke i tvil om at det omstridte forliket om flytting av helikoptrene fra Bardufoss til Rygge, har bidratt til trøbbel for Høyre i fylket. Hun peker ikke minst på helikoptrenes rolle i beredskapen, og dermed for sikkerheten for mange i Troms.

- Dette er noe som alle i Troms har et forhold til, og jeg kan skjønne at Høyre blir stilt til ansvar for dette, sier hun, som ikke har støttet partiet sentralt i flyttebeslutningen.

- God magefølelse

Førstekandidat Kent Gudmundsen gikk inn i valgkvelden med store optimisme. Meningsmålingene har fortalt om nedtur, mens han har opplevd noe annet ute på valgkamp i fylket.

- Jeg sitter med en god magefølelse, etter å ha banket på flere hundre dører rundt om i Troms. To av tre jeg har møtt sier Erna! Jeg sitter med en følelse av at det har vært litt medvind for oss i valgkampinnspurten, og at valgresultatet kan bli bedre for oss i Troms enn målingene har vist, sa han til Nordlys tidlig på valgkvelden.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken