Krisetall for Ap - regjeringspartiene får ny tillit

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

De fire borgerlige partiene beholder sitt flertall, ifølge to ulike prognoser og en valgdagsmåling.

Ap ser ut til å bli valget store taper. 

To ulike prognoser fra Valgdirektoratet og TV 2 klokken 21 viste borgerlig flertall, med henholdsvis 88 og 87 mandater.

Små svingninger i prognosene gir utslag i mandatfordelingen, men ved 21-tiden syntes bildet av et fortsatt borgerlig flertall å holde seg.

Hvis dette blir valgresultatet, ser statsminister og Høyre-leder Erna Solberg ut til å bli sittende som statsminister etter valget, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke får mulighet til å danne regjering.

– Det viser at Erna har blitt folkets statsminister, og mange ønsker at vi skal fortsette den politikken vi har startet på, sier helseminister Bent Høie (H) like etter klokka 21, etter at TV2s valgprognose viser at det fortsatt er borgerlig flertall.

De rødgrønne partiene, inkludert Miljøpartiet De Grønne og Rødt, får henholdsvis 81 og 82 mandater, ifølge de første prognosene.

Også på en valgdagsmåling InFact har gjort for VG, får de borgerlige støtte fra 88 mandater og beholder dermed sitt flertall.

Tett rundt sperregrensen

KrF kommer over så vidt over sperregrensen på prognosen, mens Miljøpartiet De Grønne ikke klarer grensen på 4 prosent. Venstre vipper akkurat rundt grensen på prognosene.

For Fremskrittspartiet og Høyre er endringene realtivt små sammenlignet med forrige stortingsvalg, men partiene ser ikke ut til å bli offer for regjeringsslitasje, ifølge prognosen fra Valgdirektoratet.

For både KrF og Venstre ser samarbeidet med regjeringen ut til å ha kostet.

– Det viktigste for Venstre er at vi kommer over 4 prosent. Det er umulig å si hvor vi kommer til å ende. Det er ulidelig spennende, sa en nervøs Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

Katastrofevalg for Ap

For Arbeiderpartiet blir valget en katastrofe i dobbel forstand, om prognosen viser seg å holde vann: Ikke bare gjør partiet et historisk sett svært dårlig valg – det blir heller ikke rødgrønt flertall.

Ap går tilbake 3,3 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget for fire år siden og får en oppslutning på 27,5 prosent, ifølge prognosen.

– Det er fortsatt veldig mange stemmer som skal telles. Det er spenning her, og det er mange partier som ligger rundt 4 prosent. Når kvelden er slutt har vi forhåpninger om et annet valgresultat enn dette, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng.

På prognosen er dermed Ap fortsatt landets største parti.

At både SV og Senterpartiet gjør et godt valg, og at både Rødt og Miljøpartiet De Grønne kommer inn på Stortinget, er ikke nok til å berge rødgrønt flertall, ifølge den første prognosen.

Sp valgets vinner

SV får støtte fra 5,7 prosent av velgerne, en fremgang på 1,6 prosentpoeng.

Sp er valgets store vinner og får støtte fra 9,5 prosent av velgerne etter en fremgang på 4,0 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Verken Miljøpartiet De Grønne eller Rødt kommer over sperregrensen, ifølge prognosen.

Rødt får støtte fra 2,7 prosent av velgerne, en fremgang på 1,6 prosentpoeng.

3,3 prosent stemte på MDG, en fremgang på 0,5 prosentpoeng siden 2013.

Her har flere velgere blitt avvist: - Dette valget blir litt av en thriller

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken