Slaget om Troms

Audun Lysbakken ber publikum gi stemmen sin til Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Ola Solvang

Audun Lysbakken ber publikum gi stemmen sin til Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 3 år gammel

Valgthrilleren er historisk. På kampens siste dag gikk SV til sjokkangrep

DEL

Storgata i Tromsø, lørdag formiddag: Lengst sør – i periferien ved KV–hjørnet står Senterpartiets Sandra Borch og deler ut knutekål, jordbær og målselvneper fra Lavangen. AP satser på sukkerspinn og popkorn. En tiggerlengde på nordsiden av Senterpartiet står Frp. For folk flest står det på banneret, men det er glissent rundt boden. I dag er de fleste folkene samlet i nord. Der SV er på offensiven.

Tidenes valgthriller

Nordlys siste meningsmåling før valget viser at oppgjøret om stortingsmandatene kan bli historisk spennende. Per Willy Amundsen, Sandra Borch og Torgeir Knag Fylkesnes er alle med i sluttkampen.

Tatt på senga

Fylkesnes ligger foreløpig sist, men lørdag formiddag er konkurrentene tatt på senga av SVs kraftsamling. Partifolkene har satt opp en egen scene. SV er det eneste av partiene som har sendt partilederen nordover til det avgjørende slaget. Torgeir Knag Fylkesnes vet at en enkelt stemme kan komme til avgjøre når tellekorpset er ferdig med jobben tidlig i neste uke. Det samme vet partiapparatet. Derfor mobiliseringen denne siste dagen. Når Partileder Audun Lysbakken entrer scenen er publikum allerede varmet opp av artisten Moddi, Ingrid "Mossa" Evertsen, og flere andre.

Kraftsamling i nord

- Torgeir har i de fire årene han har vært på Stortinget klart å etablere seg som en tydelig talsmann for Nord-Norge og kysten, sier partileder Lysbakken når han klokka 14 introduserer SVs førstekandidat i Troms.

Sentralledelsen i partiet bestemte seg tidligere denne uka for å kraftsamle i nord. - Torgeir har en helt reell sjanse til å erobre Per Willy Amundsens mandat. Derfor denne kraftsamlingen i Tromsø. Valget i Troms kan også komme til å avgjøre regjeringskabalen, sier Lysbakken.

Stemmer å hente

Og det er stemmer og hente i Storgata. Enja Zharg Olsen og Håvard Hind har både røde roser og grønne buttons med seg etter å ha gått runden mellom partienes boder.

- Vi er ikke i mål ennå, slår de to fast.

- Denne innspurten på valgkampen i sentrum er veldig bra. Da får man møte mange av kandidatene ansikt til ansikt, og det er nyttig, sier Olsen.

- Hvor viktig er personligheten til kandidatene?

- Jeg synes det er viktig at de er åpne og tilgjengelige.

- Er dere enige om de sakene som vil avgjøre.

- Ikke helt. Vi er begge opptatt av skole og klima, men er ikke helt på linje når det gjelder oljeutvinning, sier Enja Zharg Olsen.

Sukkerspinn og popkorn

Mens det er full fest rundt SV-scenen griper Aslaug Falk tak i Tove Karoline Knutsen som deler ut partipriogram og roser på nabotomta. AP satser tungt på sukkerspinn og popkorn. Det drar en del folk, særlig de aller yngste. Aslaug Falk, som har mange valg bak seg, er mer opptatt av politikken. - Jeg har alltid stemt AP, men nå er jeg litt skuffet over Jonas Gahr Støre. Han er frekk og avbryter de andre debattantene, sier Falk. - Det gjør de alle sammen, sier Tove Karoline Knutsen. Falk får ei ekstra rose. Hun sier at hun nok vil stemme AP denne gangen også.

Ved 15-tida stilner det av.

Senterpartiets Sandra Borch er lettet over at valgkampen er over.

- Det har vært tøffe uker. I kveld skal jeg for første gang på lenge nyte en bedre middag og slappe av på sofaen, sier førstekandidaten.

Nå er det velgernes tur.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken