- Jeg sier hverken at man skal kaste Jonas, eller at han skal fredes

KAN HAN FORTSETTE?: Flere politiske kommentatorer, deriblant politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys, stiller spørsmål om Jonas Gahr Støre kan fortsette som Arbeiderpartiets leder etter det oppsiktsvekkende valgnederlaget.
Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

KAN HAN FORTSETTE?: Flere politiske kommentatorer, deriblant politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys, stiller spørsmål om Jonas Gahr Støre kan fortsette som Arbeiderpartiets leder etter det oppsiktsvekkende valgnederlaget. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Ap-ordførere i nord krever bred evaluering av valgfiaskoen. Støre får støtte, men er ikke helt fredet.

DEL

Kan Jonas Gahr Støre fortsette som leder av Arbeiderpartiet etter dette valgresultatet?, var spørsmålet Nordlys stilte til en rekke Arbeiderpartiordførere i Troms og Finnmark.

Ap-ordføreren i forsvarskommunen Målselv vil vente med svaret:

- Det skal jeg svare på når jeg har sett analysene og en grundig evaluering av valgkampen og valgresultatet. Partiet må evaluere hva vi gjorde bra og hva vi ikke gjorde så bra. Her må det jobbes systematisk og så får vi konkludere etter det, sier ordfører Nils Ole Foshaug, som opplevde et lokalt ras for sitt eget parti.

AP-ras i forsvarskommunen

Mens Arbeiderpartiet tapte 10, 9 prosent av stemmene i kommunen forhold til stortingsvalget i 2013, økte Senterpartiet sin oppslutning med hele 27, 8 prosent; til 41, 7 prosent i Målselv.

VIL IKKE SVARE: Arbeiderpartiordfører Nils Ole Foshaug i forsvarskommunen Målselv vil ikke svare på spørsmålet om Jonas Gahr Støre kan fortsette som partileder etter valgnederlaget. Foshaug vil avvente resultatet av partiets interne evaluering av valget.
Foto: Torgeir Bråthen

VIL IKKE SVARE: Arbeiderpartiordfører Nils Ole Foshaug i forsvarskommunen Målselv vil ikke svare på spørsmålet om Jonas Gahr Støre kan fortsette som partileder etter valgnederlaget. Foshaug vil avvente resultatet av partiets interne evaluering av valget. Foto: Torgeir Bråthen

Foshaug er skuffet, men ikke overrasket. Han er ikke i tvil om at Arbeiderpartiet (sammen med Høyre) tok støyten for de svært omstridte forsvarssakene, flyttingen av helikoptrene fra Bardufoss og nedlegging av Andøya flystasjon.

- Bør partilederens rolle være en del av evalueringen i partiet?

- Ja, dette må være en bred evaluering, sier Foshaug.

- Vil ikke frede noen

Hans kollega i Harstad, Ap-ordfører Marianne Bremnes, tror ikke skifte av partileder er løsningen for partiet. Men hun vil heller ikke frede Støre på dette tidspunktet.

- Jeg tror det er litt prematurt å snakke om det nå. Det er for tidlig og for lettvint. Jeg tror vi må ta en bred og grundig evaluering. Alle deler av organisasjonen må være en del av evalueringen.

- Jeg sier hverken at man skal kaste Jonas, eller at han skal fredes, understreker Bremnes.

VIL HA BRED EVALUERING: - Alle deler av organisasjonen må være en del av evalueringen, sier Ap-ordfører Marianne Bremnes i Harstad, etter valgnederlaget for partiet.
Foto: Stein Wilhelmsen

VIL HA BRED EVALUERING: - Alle deler av organisasjonen må være en del av evalueringen, sier Ap-ordfører Marianne Bremnes i Harstad, etter valgnederlaget for partiet. Foto: Stein Wilhelmsen

- Jeg vil ikke frede noen, men akkurat nå skal vi ikke ha fokuset på å bytte ut noen. Støre kan fortsette, men vi er nødt til å evaluere valgresultatet. Vi må gå gjennom alt, og snu alle steiner, mener Ap-ordfører Øyvind Evanger i Nordreisa.

- Støre har ikke gjort noe galt

Andre Ap-ordførere i nord uttrykker en langt mer uforbeholden støtte til Støre som partileder:

- Det at vi gjør et dårlig valg har ingenting med Støre å gjøre. Det har med politikken vår å gjøre. Jonas Gahr Støre har ikke gjort noe galt, det er vi som parti som har sviktet, sier ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger.

DYKTIG PARTILEDER: - Jonas Gahr Støre har ikke gjort noe galt, det er vi som parti som har sviktet, mener ordfører Rune Rafaelsen (A) i Sør-Varanger.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

DYKTIG PARTILEDER: - Jonas Gahr Støre har ikke gjort noe galt, det er vi som parti som har sviktet, mener ordfører Rune Rafaelsen (A) i Sør-Varanger. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

Han mener det står respekt av den jobben partilederen gjør, og betegner Støre som en dyktig og solid partileder med integritet.

- Men man prøver å demonisere han som rik, vellykket og tåkefyrste. Dette har vært gjort helt bevisst for å skade ham, mener Rafaelsen.

- Ikke noe i veien med ledelsen

Eva Helene Ottesen, ordfører for Arbeiderpartiet i Gratangen, er også klar på at Støre kan fortsette som partileder.

- Ja, det er ikke noe i veien med ledelsen i Arbeiderpartiet. Det er velgerne som velger annerledes. Vi har det så godt i Norge nå, og har ikke noe å kjempe for. Vi er fornøyde, ikke så solidariske lenger og tenker mest på oss selv. Da stemmer vi sånn som vi gjør, mener hun.

- Støre kan fortsette. Helt klart, sier ordfører Jan-Eirik Nordahl (a) i Sørreisa. Han mener dette ikke er tid for partilederdiskusjon.

- Men som parti skal vi selvsagt evaluere valget, det er vi nødt til å gjøre.

Også ordfører Eirik Losnegaard Mevik (a) i Kvænangen gir grønt lys for Jonas Gahr Støre.

IKKE SKYLD PÅ JONAS: - Det er altfor enkelt å skylde på en mann, det går ikke, mener Ap-ordfører Eirik Losnegaard Mevik i Kvænangen.
Foto: Privat

IKKE SKYLD PÅ JONAS: - Det er altfor enkelt å skylde på en mann, det går ikke, mener Ap-ordfører Eirik Losnegaard Mevik i Kvænangen. Foto: Privat

- Det er altfor enkelt å skylde på en mann, det går ikke. Vi har tidligere hatt ledere, som Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg, som har levert dårlige valg og som kom veldig sterkt tilbake, sier Mevik.

- Men så må partiet ta en grundig debatt om hvorfor det gikk som det gikk, og finne ut hvordan vi skal vinne valget om fire år.

- Støre sitter trygt

Arbeiderpartiordfører Frank M. Ingilæ i Tana i Finnmark mener at dette ikke er tiden for å diskutere skifte av partileder.

- Jeg synes ikke at Jonas Gahr Støre skal ha skylda for at vi ikke lyktes. Dette er noe vi må ta i fellesskap, sier han.

Også han forventer en grundig evaluering av valget internt i partiet, men mener at partilederens stilling ikke bør inngå i en slik evaluering.

- Støre er nettopp valgt som partileder og må få tid på seg.

- Jeg tror Støre sitter trygt. Jeg tror ikke det er noe folkekrav fra partigrasrota om at han bør skiftes ut, sier Ingilæ.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken