Nå blir det knallhard kamp mellom valgvinnerne

RØD SEIER: Byrådslederkandidat Kristin Røymo flankert av Jens Ingvald Olsen og Ingrid Marie Kielland. De tre partiene sikret seg flertall i Tromsø, og skal nå benke seg ved forhandlingsbordet.

RØD SEIER: Byrådslederkandidat Kristin Røymo flankert av Jens Ingvald Olsen og Ingrid Marie Kielland. De tre partiene sikret seg flertall i Tromsø, og skal nå benke seg ved forhandlingsbordet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Men først skal Ap feire sammen med SV og Rødt i Tromsø.

DEL

Så er det bortimot klart. Natt til tirsdag tydet alt på at en rød vind har blåst over Tromsø, blåst det borgerlige byrådet ut av sine kontorer og feid inn nye politikere som står klare til å overta styringa i Ishavsbyen. Det er Ap som vil forsøke å danne et mindretallsbyråd støttet av i alle fall Rødt og SV. Men det er de to sistnevnte partiene som virkelig kan kalles valgvinnere. For mens  Ap har tapt terreng særlig etter fadesen med Tromsømarka, er det SV og særlig Rødt som kan juble over valgskred i Tromsø.

- Dette er helt formidabelt. Meningsmålingene var jo nesten for godt til å være sant, men nå er vi jublende glade for at det er så mange som er enig med oss, sa ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen til Nordlys rundt klokka 21.30 mandag kveld.

Stabilt flertall

Tidlig på kvelden viste tallene at Rødt hadde tatt 17,7 prosent av forhåndsstemmene, mens SV fikk 7,4 prosent. Da opptellingen skred fram, endret resultatene seg noe. Rundt kl. 02 i natt da nesten alle stemmene var talt opp, lå Rødt på 14,4 prosent, mens SV hadde klatret til 7,9. Ap lå da an til å ta 29,5 prosent. Partileder Jonas Gahr Støre erklærte tidligere på kvelden valgseier i Tromsø fra partiets valgvake i Oslo.

- Vi har vunnet valget i Tromsø. Gratulerer til Kristin Røymo, sa Støre.

Gjennom hele valgkvelden viste likevel tallene i Tromsø at det var et stabilt flertall til venstresida. LIke før 02 i natt lå fortsatt Ap, SV og Rødt an til å ta 23 mandater i kommunestyret. 22 er tilstrekkelig til å sikre flertall. Ap har 13 mandater, Rødt seks og SV fire. I tillegg lå Miljøpartiet de Grønne an til å ta to mandater, og Sp ett. Hvorvidt Ap får støtte fra flere partier, er fremdeles uvisst.

Kvaløyforbindelsen

Rundt midnatt møttes både de seirende partiene og valgets tapere på hotellet The Edge for å oppsummere nattas begivenheter. Mens det grønne nordlys-sløret blafret over himmelen, ble de røde valgvinnerne gratulert med seieren. Glade toppkandidater erklærte godt samarbeidsklima. Men det er før partene har benket seg til forhandlingsbordet.

Jens Ingvald Olsen er klar på hva som vil være en av partiets viktigste saker å få gjennomslag for.

- Kvaløyforbindelsen er en av våre viktigste politiske saker, fastslår han.

Her er Ap bokstavelig talt flere kilometer unna SV og Rødt, når det skal forhandles om den Kvaløyforbindelsen skal gå via Håkøya eller i bru til Selnes.

Rødt har heller ikke gitt opp kampen om å skrote parlamentarismen.

- Vi har håp om det. Nå må vi få oppsummert de endelige tallene, før vi legger premissenen videre, sier Olsen.

Kutter biltrafikken

Også SV har en klar kampsak de nå vil fronte overfor Ap. Ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland fastslår at miljøpolitikken nå blir førsteprioritet i forhandlingene.

- Vi må få på plass miljøpolitikken i byen. Vi trenger en langt mer ambisiøs miljøpolitikk i Tromsø, erklærer hun.

Kielland sier SV vil kreve større kutt i klimautslippene framover, og viser til at det borgerlige byrådet gikk inn for å nedjustere målene i Tromsø fra 50 prosent kutt innen 2020 til 40 prosent innen 2030.

- I Oslo har de mål om 50 prosent kutt innen 2030, og Tromsø må være minst like god.

- Hva betyr det i konkrete tiltak? 

- Biltrafikken står for de største utslippene, så vi er nødt til å gjøre noe konkret for å dempe trafikken. Det kan vi gjøre med både restriktive tiltak og positive løft for eksempel for kollektivtrafikken.

Ap forberedt

Ap forberedt på tøffe, men konstruktive forhandlinger.

- Der er et veldig tydelig signal fra velgerne i Tromsø om at vi skal ha en helt annen retning i byen. Dersom dette blir resultatet og styrkeforholdet, tenker jeg at vi går inn i forhandlinger med et godt utgangspunkt for Ap, sier Kristin Røymo, byrådslederkandidat for Ap i Tromsø.

Hun minner om at Ap har levert felles budsjettforslag med både Rødt og SV, men også Miljøpartiet de Grønne og det som i dag er By- og landlista.

- De relasjonene som er etablert og samarbeidsgrunnlaget som ligger i de felles budsjettene vi har lagt fram i kommunestyret, er det beste utgangspunktet for konstruktive forhandlinger og samtaler i tiden som kommer, sier Røymo.

- Hvor langt er dere villige til å gå for å få Rødt med på laget?

- Vi kommer til å snakke om de konkrete politikkområdene og de konkrete sakene vi er uenige om, i tillegg til dem vi er enige om. Vi kommer også til å arbeide med den generelle plattformen som handler om prinsippene for hva som skal prioriteres i Tromsø. Jeg ser fram til samtalene vi skal i gang med og er helt sikker på et godt resultat, svarer Røymo.

Både Rødt og SV ønsker å avskaffe parlamentarismen i Tromsø. Det er ikke aktuelt for Ap, understreker Røymo.

- Vi har gått til valg på at vi skal ha en åpen parlamentarisk styring som er langt billigere enn den vi har i dag. Vi kan ha lukket styring med formannskapsmodell eller lukket styring med parlamentarisme. På samme måte kan vi styre åpent og demokratisk innnefor begge de to modellene, sier hun.

Dette er resultatene

Slik er valgresultatene klokken 01.40 natt til tirsdag. 99,3 prosent av stemmene i Tromsø kommune er talt opp.

Arbeiderpartiet: 29,5 prosent - 13 mandater.

Høyre: 20,5 prosent - 9 mandater.

Rødt: 14,4 prosent - 6 mandater.

Fremskrittspartiet: 11 prosent - 5 mandater.

SV: 7,9 prosent - 4 mandater.

Miljøpartiet De Grønne: 4,3 prosent - 2 mandater.

Venstre: 4,8 prosent - 2 mandater.

KRF: 3,2 prosent - 1 mandat.

Senterpartiet: 2,2 prosent - 1 mandat.

By og land-lista: 1,5 prosent - Ingen mandater.

Kystpartiet: 0,6 prosent - Ingen mandater.

Andre partier: 0 prosent.

Dette gir en mandatfordeling på 23 mandater til Ap+SV+Rødt og 17 mandater til den borgerlige byrådspartialliansen H+Frp+V+KrF.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken