Ny sensasjonsmåling for Rødt i Tromsø

Artikkelen er over 4 år gammel

Jens Ingvald Olsen og Rødt fosser frem i Tromsø. I en fersk meningsmåling er partiet nesten jevnstor med Høyre - med like mange mandater.

DEL

I en fersk meningsmåling Nordlys presenterer mandag, fortsetter Rødt sin sensasjonelle fremgang på partibarometeret. Hele 18,2 prosent av de spurte ville stemt Rødt om valget var i morgen. Det plasserer Rødt, som i de siste kommunevalgene har ligget mellom 7 og 8 prosents oppslutning i Tromsø, helt på høyde med Høyre. De får i tillegg 8 mandater i kommunestyret, på høyde med Høyre.

Olsen svarte direkte (se opptak fra sendingen i vinduet over) på hva hans visjoner for Tromsø er for byen:

- Mine visjoner for Tromsø er at Tromsø skal være en by for folk i byen, og ikke for pengemakta. Vi skal være en ja-kommune for solidaritet, ikke for pengemakta, sier Jens Ingvald Olsen i sendinga.

- Hvilken næringspolitikk skal Rødt stå for i byen?

- For eksempel så kan vi ikke teppelegge kysten med oppdrettsnæring som sprer avfall og møkk på havbunnen, sier Olsen i sendinga.

Les og se intervjuet med Rødts Jens Ingvald Olsen: Rødt-topp om «kommunist»-stempelet: - For et klasseløst samfunn (Nordlys Pluss)

Saken fortsetter under bildet

Dramatisk for Høyre

For Høyre er den siste målingen dramatisk  - partiet ligger i den siste meningsmålingen kun 0,6 prosent foran Rødt. Det innebærer at de to partiene vil ha like mange mandater, dersom resultatet av meningsmålingen skulle holde helt inn til valget. Høyre går likevel marginalt frem fra forrige måling 24. august, fra 17,3 til 18,8 prosent.

Arbeiderpartiet er i fritt fall en knapp uke før valget. I meningsmålingen 24. august svarte 33,2 prosent av de spurte at de ville stemt AP om valget sto i morgen, mens bare 25,8 prosent svarer det samme på den nye meningsmålingen.

Byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen (H), forklarer framgangen til Rødt med Arbeiderpartiets tilbakegang.

- Jeg er bekymret for Tromsø hvis SV og Rødt kommer til makta, sier Hilmarsen.

Hans parti ligger an til å miste åtte mandater i kommunestyret hvis denne målinga trår til. Hilmarsen tror imidlertid at slaget ikke er tapt.

- Jeg tror ikke dette valget er avgjort, sier Hilmarsen i sendinga.

- Hvilke saker vil påvirke velgerne fram til valgdagen?

- Jeg tror tromsøbadet er en slik sak, den kan fortsatt bli torpedert av Arbeiderpartiet. Også tror jeg eiendomsskatten tror mye for folk. Hvis Rødt og SV får stor innflytelse sammen med Ap, tror jeg velgerne vil tenke seg godt om framover. Men det mest alvorlige er at vi ikke vet hvilken politikk vi kommer til å få framover, sier Hilmarsen videre.

- Vi gjorde en feil

Byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet Kristin Røymo, tror målinga er et uttrykk for partiets snubling i Tromsømarka-saken som preget valgkampen forrige uke.

- Vi gjorde en feil, og velgerne ga oss beskjed.

Hun tror velgerne vil bry seg om flere saker fram mot valgdagen.

- Vi må jobbe for å stoppe privatiseringen av Tromsø kommune, sier Røymo i sendinga.

Hun er bekymret for en økende arbeidsledighet, og mener partiet vil ta grep her.

- Tromsø er god på offentlig sektor, men vi må også styrke privat sektor, sier Røymo.

Røymo er bekymret for den kommunale økonomien, og mener sittende byråd styrer mot et gedigent underskudd som hun ønsker å rydde opp i.

- Du må samarbeide med SV og Rødt. Får Rødt viljen sin for å avskaffe parlamentarisme i Tromsø?

- Det kan ikke vi forskuttere på - vi skal forhandle etter valget, sier Røymo.

Frp tilbake

Fremskrittspartiet går tilbake på dagens måling, fra 14,3 til 11,7 prosent.

- Nå skal vi trykke på fram mot valget, sier Bjørn Gunnar Jørgensen fra Frp.

Jørgensen mener meningsmålinga er et uttrykk for protester fra velgerne i Tromsø.

- Det skal bli interessant å se hvordan Jens Ingvald Olsen, som er en nei-person, kommer til å være som ordfører i Tromsø, sier han.

Frperen tror velgerne i Tromsø kommer til å stemme "rett" på valgdagen.

- Vi er garantisten mot en fortsatt økt eiendomsskatt i Tromsø.

- Hvordan tror du Syria-saken vil påvirke valget i Tromsø?

- Vi er for å hjelpe mennesker. Derfor har vi fått i gang en historisk overføring til bistand i nærområdene. Vi synes det er viktig. Vi ser alle tv-bildene og blir berørte av det.

Han sier at Frp vil føye seg etter et flertall i kommunestyret når det gjelder å ta imot flyktninger til byen, men at de er for å hjelpe mennesker i nærområdene de er.

SV går frem fra 6,5 prosent til 8,3 prosent. Venstre går litt frem fra 4,2 prosent til 5,4 prosent, mens Sp går tilbake fra 2,4 prosent ved forrige måling, til 1,4 prosent på dagens måling.

Miljpartiet de Grønne går litt tilbake, fra 4,9 til 3,8 på dagens måling.

MENINGSMÅLING: Siste meningsmåling i Tromsø, presentert 7. september - ei uke før valget. Utført av InFact for Nordlys. Populasjon           Tromsø, innbyggere +18 år, utvalg 1.029, vektet for Kjønn, alder og partivalg stortingsvalg 2013. Feilmargin på maksimalt +/- 3,1 %-poeng, tatt opp 4. september.

MENINGSMÅLING: Siste meningsmåling i Tromsø, presentert 7. september - ei uke før valget. Utført av InFact for Nordlys. Populasjon Tromsø, innbyggere +18 år, utvalg 1.029, vektet for Kjønn, alder og partivalg stortingsvalg 2013. Feilmargin på maksimalt +/- 3,1 %-poeng, tatt opp 4. september.

Les også:

  - Når man får makt blir det veldig vanskelig å være tydelig (Pluss)

Jens Ingvald kan bare glemme å bli ordfører i Tromsø

- Jeg frykter at Ap i verste fall vil torpedere Tromsøbadet

Artikkeltags