NRK kan få millionbot etter valgtabbe

TIDLIG UTE: Her blir resultatene presentert på NRK, 11 minutter før de hadde lov. 
Foto: Skjerdump NRK

TIDLIG UTE: Her blir resultatene presentert på NRK, 11 minutter før de hadde lov. Foto: Skjerdump NRK

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

NRK offentliggjorde prognosen for Aps valgresultat på landsbasis og i Bergen klokken 20.49 mandag kveld, elleve minutter tidligere enn tillatt. Ifølge valgloven er det forbudt å offentliggjøre valgresultat og prognoser før tidligst klokken 21.00 på valgdagen.

Medietilsynet fører tilsyn med forbudet mot offentliggjøring av valgresultat og prognoser, og brudd på regelen kan altså medføre gebyr.

I et brev vil Medietilsynet varsle NRK om at tilsynet kan komme til å ilegge gebyr. NRK får mulighet til å uttale seg før Medietilsynet gjør vedtak i saken.

VG skriver at statskanalen kan ende opp med en millionbot etter tabben.

– Dette skjer ikke så ofte. Vi hadde en sak for seks år siden med Dagbladet. Og også med en kommune ved forrige valg, for to år siden under Stortingsvalget, sier Hanne Sekkelsten i Medetilsynet til VG.

Den gangen fikk Dagbladet en bot på 40.000 kroner. Sekkelsten sier til VG at de vurderer summen utifra hvor grovt de mener bruddet er. Maks-gebyret er på 2,5 millioner kroner.

NRK beklager på sin side glippen.

– Prognosene for Arbeiderpartiets måling ble omtalt ti minutter før sperrefrist, og det er et brudd på reglene som vi beklager veldig. Det er rett og slett en intern tabbe som vi beklager på det sterkeste, sa kommunikasjonssjef i NRK, Hilde Ebeltoft-Skaugrud, til VG mandag kveld.

NRK med tabbe i kveld - kan få kjempebot 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken