Bilistene i Tromsø står klar til å punge ut for bompenger

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Ei ny bru eller en tunnel fra Tromsøya til Kvaløya kommer til å koste. Det er hevet over enhver tvil, selv om politikerne krangler om hvor den nye forbindelsen skal gå.

1,4 milliarder kroner er antydet prislapp for ei bru fra Langneset til Selnes, slik Statens vegvesen og Transportnett Tromsø har anbefalt. 2,5 milliarder kroner kan det komme til å koste hvis man bestemmer seg for en tunnel fra Holt til Håkøya - og bru videre til Kvaløya. Både byrådet og Ap går inn for Håkøya-trasé, men har ikke avgjort om det bør bygges tunnel eller bru.

Les også: Her vil de bygge ny bru til Kvaløya

Les også: Avviste anbefalt bru

Les også: Ap støtter Håkøya-forbindelse: - Vi må bygge for framtida

Nei i Frp og Sp

Uansett hvilket alternativ som velges, ligger det i kortene at bilistene skal ta sin del av regninga, og det er bilistene villige til. I alle fall sier et flertall av de som har gjort seg opp en mening, ja til å betale bompenger for en ny forbindelse. Det framgår av en meningsmåling Nordlys har fått gjennomført i Tromsø.

38,4 prosent av de spurte, sier seg villig til å betale bompenger. 33,1 prosent sier nei. 20,7 prosent kjører ikke bil.

Betalingsviljen er på plass hos nær samtlige partiers velgere. Størst er den hos SVs velgere (53,7 prosent), KrFs (50 prosent) og Høyres (45,9). 

Bare blant tre partiers velgere sier flertallet nei til bompenger. Det er ikke overraskende Frp som har negative velgere, men også i Sp og i ferske By- og landlista er det liten vilje til å punge ut.

- Bør kompensere tog

- Jeg er ikke overrasket. I Frp jobber vi for at det ikke skal være bompenger. Vi mener for eksempel at staten bør kompensere for at vi ikke har tog her oppe. Men vi har sagt at vi kan strekke oss noe for ikke å havne langt bak i køa, sier byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp).

Frp i Tromsø har dermed sagt ja til bompenger på den nye Kvaløy-forbindelsen, så lenge det fremdeles er gratis å kjøre over Sandnessundbrua.

- Den er jo allerede betalt med bompenger.

Frp støtter - i likhet med de andre borgerlige partiene og Ap - en forbindelse via Håkøya. Denne ligger an til å bli vesentlig dyrere enn ei bru til Selnes.

- Da må vel bilistene betale mer?

- Finansieringsløsningen er ikke i mål ennå, sier Alvarstein.

Artikkeltags