Høyre og Ap enige om å danne superkommune med Harstad som base

Harstadordfører Marianne Bremnes. Foto: Stein Wilhelmsen

Harstadordfører Marianne Bremnes. Foto: Stein Wilhelmsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Høyre fram og Arbeiderpartiet tilbake på ny valgmåling i Harstad.

DEL

Sittende ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, for Arbeiderpartiet trodde nesten ikke sine egne øyne før sommeren da partiet fikk 40,7 prosent i oppslutning på en meningsmåling.

I en ny måling tatt opp i uke 35 på oppdrag fra Nordlys, NRK og Harstad Tidende går partiet tilbake til 33,5 prosent i oppslutning. Bremnes tar likevel ikke tilbakegangen tungt.

- Jeg tror den forrige målingen var litt unaturlig høy. Jeg tror det vi ser her er et mer reellt utfall. Godt over valgresultatet ved forrige valg, så jeg har stor tro på at vi skal få til noe, sier hun til Nordlys.

Straffes for nasjonal tilbakegang

Hun tror partiet i Harstad straffes for den nasjonale tilbakegangen til Arbeiderpartiet. Selv har hun uttalt seg kritisk til ledelsen i partiets signaler i kommunereformen.

- Jeg mener at Ap må være tydelige på at vi vil ha en kommunereform, sier Bremnes - i sterk kontrast til blant andre hva Jonas Gahr Støre og Helga Pedersen har uttalt.

Kommunesammenslåing utredes for tiden mellom sju kommuner i Harstad-regionen. Ibestad, Kvæfjord, Evenes, Tjelsund, Skånland, Lødingen og Harstad vurderer om de kan bli én storkommune. Da vil kommuner fra Troms og Nordland gå sammen over fylkesgrenser.

Det ønsker Bremnes. Det er hun ikke alene om.

Partimåling Harstad uke 35 (i parentes valgmåling fra uke 22)

Arbeiderpartiet (40,7) 33,5

Frp (25,4) 24,2

Høyre (15,1) 17,3

KrF (3,0) 4,1

Sp (5,2) 5,3

SV (3,3) 2,1

Venstre (4,7) 7,6

Rødt (1,2) 3,5

* Gjennomført 24.-30. august 2015 av Norfakta for Troms Folkeblad, Framtid i Nord, iTromsø, Harstad Tidende, Nordlys & NRK

- Vil lede, ikke bare administrere

Høyres ordførerkandidat i Harstad, Helge Eriksen, er helt enig med Ap-ordfører om kommunesammenslåing. Han er likevel ikke enig i hva motstanderne gjør med Harstad som by.

- De er fornøyde med å administrere Harstad, vi vil lede Harstad. Vi vil noe mer med byen enn Arbeiderpartiet – vil legge til rette for vekst og utvikling, slår Eriksen fast.

Siden sist måling har partiet gått fram med to prosentpoeng. Det er imidlertid innenfor feilmarginen på 4,3 prosent. Eriksen tror likevel at den siste tida fram mot valget vil gi et annet resultat.

Høyres Eriksen lover at konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja vil være en viktig sak for partiet framover.

- I nord har vi vekst i oljenæringa, selv om det i sør flater ut. Det må letes og utvikles, og der det er lønnsomhet må det ubedres alternativ.

- Er du ordfører etter valget 14. september?

- I målingen som kommer nå gir ikke grunnlag for å tro det. Men vi ser på denne målingen som en inspirasjon for de neste to ukene, så får vi se hva som blir resultatet, sier Eriksen.

Artikkeltags