Alt tyder på valgseier: Her bryter jubelen løs

JUBELSCENER: Sammen med resten av deltakerne på Aps valgvake på Hålogaland Teater mandag kveld, brøt Jarle Aarbakke ut i jubel da den nasjonale valgdagsmålingen ble presentert klokken 21. Her sammen med LOs Kristine Larsen. Da én fjerdedel av stemmene var talt opp i Tromsø like før klokken 22, viste det 29,4 prosent oppslutning til Ap – som dermed har flertall sammen med Rødt og SV.

JUBELSCENER: Sammen med resten av deltakerne på Aps valgvake på Hålogaland Teater mandag kveld, brøt Jarle Aarbakke ut i jubel da den nasjonale valgdagsmålingen ble presentert klokken 21. Her sammen med LOs Kristine Larsen. Da én fjerdedel av stemmene var talt opp i Tromsø like før klokken 22, viste det 29,4 prosent oppslutning til Ap – som dermed har flertall sammen med Rødt og SV. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

De har dalt på målingene, men slo tilbake da det virkelig gjaldt. Nå er spørsmålet hva Ap må ofre for å sikre makten i Tromsø.

DEL

Alt tydet på rødgrønn seier i Tromsø da nærmere én fjerdedel av stemmene var talt opp like før klokken 22 mandag kveld.

Da la Ap på 29,4 prosent oppslutning. Rødt hadde 17,7 prosent oppslutning, mens SV lå på 7,4 prosent.

Det ga venstreside-koalisjonen 24 mandater – to flere enn de det som trengs for å sikre flertallet i kommunestyret.

– Dette er bra, er ordførerkandidat Jarle Aarbakkes reaksjon etter at TV 2s nasjonale valgdagsmåling ble presentert like etter klokken 21 mandag.

Jubel på valgvake

Til øredøvende jubel fra de om lag 100 frammøte på Aps valgvake på Hålogaland Teater i Tromsø, rullet en oppslutning på 33,3 prosent over skjermen.

Det er riktignok nasjonale tall, men dersom det endelige resultatet i Tromsø ender slik det så ut til etter at én fjerdedel av stemmene var talt opp, er det ingen grunn til å deppe.Tvert imot.

Det store spørsmålet er imidlertid hva Ap må gi ved døren for å danne byråd. Ordførervervet? Kvaløyforbindelsen fra Holt til Håkøya?

For dersom Rødt og SV ender med til sammen elleve mandater i kommunestyret, er partiene en betydelig maktfaktor. Samtidig er begge partiene motstandere av parlamentarismen og nekter å sitte i byråd med Ap.

LES OGSÅ (krever innlogging): Slik skal de røde styre i Tromsø

Diskuterer ikke ordfører-vervet

Aarbakke har på sin side god tro på at de blir enige – selv om Rødt og SV altså kan ende som nær jevnstore med Ap.

– Vi kan samarbeider, gitt alle forutsetninger. Men det er opplagt at det blir enklere dersom vi er sterke. Vi har erfaring med å være i posisjon, erfaring med å styre og erfaring med å skape og dele, sier Aarbakke.

– Blir du ordfører?

– Jeg diskuterer ikke det  når vi ikke vet de endelige tallene, sier Aarbakke, smiler og legger til:

– Men jeg skjønner at du spør.

Svake meningsmålinger

Selv om samtlige målinger den siste tiden har tydet på et maktskifte i Tromsø, om enn knapt, har Ap falt. 6. august hadde de 35,5 prosent oppslutning i en InFact-måling gjort for Nordlys.

En drøy måned senere – 7. september – var oppslutningen på 25,8 prosent. 10. september hadde de krøpet opp til 26,8 prosent.

Selv om Ap nærmet seg 30 prosent oppslutning i Tromsø klokken 22 i går kveld, var ikke Aarbakke trygg.

– Jeg føler meg ikke trygg, nei, sier han.

– Men du er optimistisk?

– Optimistisk, ja, men det en forskjell på å være optimist og å være trygg. Trygg er jeg når jeg vet.

Skarp tilbakemelding

Kristin Røymo, Aps byrådslederkandidat, er naturlig nok også fornøyd med resultatet.

Ikke minst med den såkalte Tromsømarka-saken ferskt i minne. Her stemte Ap i kommunestyret i slutten av august for boligutbygging vest for Grønnåsen på Tromsøya. To dager senere slo partiet og Røymo retrett og lovet å jobbe for å reversere det dersom de kom til makten.

Noe de etter alle solemerker også gjør.

– Vi har merket den siste tiden, særlig siste halvannen uke, at vi har styrket oppslutningen vår. Det er mange som har sagt at de vil gi oss tillit etter den skarpe tilbakemeldingen vi fikk i marka-saken, sier Røymo til Nordlys.

«Konstruktive» samtaler

Nå sier hun at hun ser fram til «konstruktive» samtaler med SV og Rødt.

– Vi har noen forhold vi er enige om, som å stanse privatiseringen og få kontroll på kommuneøkonomien. Men det er også konkrete politiske områder der vi er uenige, sier Røymo.

– Hvilke innrømmelser er dere villige til å gi et Rødt med over 17 prosent oppslutning?

– Nå skal vi få talt opp de siste stemmene og få oversikt over styrkeforholdet, sier Røymo.

Artikkeltags