Gå til sidens hovedinnhold

– Det blir aldri norsk OL-søknad med meg som kulturminister

Artikkelen er over 8 år gammel

Dersom Øyvind Korsberg (Frp) blir kulturminister kommer Norge ikke til å søke OL.

53-åringen er kulturpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet og han er blant kandidatene til å bli kulturminister dersom Frp kommer ned i regjeringen til Erna Solberg.

– Vi er fortsatt mot OL og det kommer aldri til å bli en norsk OL-søknad dersom jeg blir kulturminister og med Frp i regjering, sier Korsberg.

Han tror at idrettsforbundet kommer til å gå videre med Oslos OL-søknad.

– Og det kommer ikke til å gå lang tid før Arbeiderpartiet følger etter. Deretter vil også Høyre si ja. Det er i alle fall mitt tips, sier Korsberg.

Ingen overraskelse

At flertallet i Oslo ønsker en norsk OL-deltakelse kom ikke som noen overraskelse på leder i Troms Idrettskrets, Knut Bjørklund.

– Den massive kampanjen til idrettsforbundet måtte jo gi resultater. Selv ikke moskeene har sluppet unna, sier Bjørklund.

Han påpeker at befolkningen i Oslo var like positiv til Tromsø som norsk søkerby.

– Og det uten at idrettsforbundet løftet en finger. I Tromsø ønsker vel mellom 70 og 80 prosent av befolkningen at Tromsø skulle søke OL. De tallene er fortsatt ikke Oslo i nærheten av, sier Bjørklund, som slår fast at Troms ikke har endret mening selv om flertallet i Oslo ønsker en søknad.

Kan ha skapt splid

Lederen i Tromsø Idrettskrets er spent på valgdeltakelsen når detgjelder avstemningen i hovedstaden.

– Det kommer til å si noe om interssen for saken i hovedstaden. Men at det var så mange som 120.000 som hadde forhåndsstemt var overraskende.

Bjørklund tror at den massive OL-kampasnjen kan ha styrket motstanden for en norsk søknad i distriktene.

– Det er i alle fall sinalene som jeg har fått. Idrettsforbundet massive kampanje kan ha gjort vondt verre, tror Bjørklund.

–Ingen folkeavstemning

Tove Karoline Knutsen (Ap) ble fredag sikret fire nye år for Troms på Stortinget. Knutsen, som også var sentral i arbeidet med Tromsøs første OL-søknad, er krass i sin kritikk av prosjektet.

–Den avstemningen i Oslo er ingen folkeavstemning. Det er en stemningsmålingi Oslo, sier Knutsen.

Hun er klar på at resultatet i avstemningen ikke vil påvirke Stortingets behandling av saken. Men hun mener det taler for seg selv hvis Oslos innbyggere selv ikke ønsker arrangementet.

Vil debattere blankofullmakt

–Jeg vil ha en debatt om å gi blankofullmakt, og om at dette kommer til den regionen hvor vi bruker mest penger fra før, sier Knutsen, som mener Oslos OL-søknad blir behandlet på en helt annen måte enn Tromsøs ble i sin tid.

– Idretten behandlet de to søknadene vidt forskjellig. Det har vært en stor forskjellsbehandling, sier hun.

Hun lover å fortsette kampen mot Oslo-OL i sin nye rolle som oposisjonspolitiker.

–Jeg kommer ikke til å sitte på Stortinget og stemme for OL i Oslo, det lover jeg.

Kommentarer til denne saken