Gå til sidens hovedinnhold

Mindre motstand mot oljeboring i nord

Artikkelen er over 12 år gammel

Men Tromsø er oljemotstandens høyborg. WEB-TV:

Motstanden mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen er svekket, men er fortsatt sterk. Tromsø er oljemotstandens høyborg. Flere er blitt usikre.

Det viser en fersk meningsmåling (se grafikk litt lengre ned i saken).

53 prosent i Troms og 47 prosent i hele Nord-Norge sier nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

WEB-TV: Valgekspert om oljemålinga

Den hissige debatten om temaet har ikke ført til at flere har tatt standpunkt. Tvert imot, gruppa av usikre har økt til 15 prosent i landsdelen.

Delt på midten

Valgforsker og førsteamanuensis Marcus Buck ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging i Tromsø ser en signifikant nedgang i motstanden mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen sammenliknet med situasjonen i fjor høst.

Tendensen til at oljemotstanden stadig økte er brutt.

- Motstanden er likevel sterk. Befolkningen i nord er delt på midten. Det samme er Arbeiderpartiets velgere, sier Buck til Nordlys.

Tromsø er mot

Flere kvinner enn menn er motstandere av å bore i Lofoten. Hver andre mann i Nord-Norge sier ja, kun 27 prosent av kvinnene. Motstanden mot Lofot-boring er sterkest i Troms og noe svakere i Nordland. I Finnmark er det et knapt flertall for.

Tromsøregionen peker seg ut med en bastant motstand. Hele 58 prosent av de spurte i Tromsø sier nei. Bare 28 prosent er positiv.

Valget kan avgjøre

Stein Elvevold, talsmann i Tromsø for Folkeaksjonen oljefritt Lofoten og Vesterålen, vektlegger at motstanden fortsatt er sterk, tross nedgang.

- Det er gledelig med et klart flertall mot, til tross for at tunge politiske miljøer kjører hardt på i denne saken, sier Elvevold.

- Slik det ser ut nå, kan vi risikere å ende opp med bare en eneste erklært motstander fra Nord-Norge på Stortinget, i tillegg til Arbeiderpartiets folk som ennå ikke har tonet flagg. Ett eneste stortingsvalg kan altså avgjøre Lofotens framtid. Folk bør tenke seg om og kanskje bryte gamle mønstre i stemmelokalet, sier han.

2000 underskrifter

Folkeaksjonen ble stiftet i januar og har etablert 15 lokallag. I Tromsø er det samlet inn knapt 2000 underskrifter. Aksjonen har fått pengestøtte fra Troms og Nordland fylkeskommuner.

Framover vil aksjonen ha stand hver lørdag i Tromsø.

Elvevold merker godt den sterke motstanden i byen.

- Det er generelt lett å få folk til å skrive under vårt opprop, sier han.

Krysspress

At flere tviler nå enn for ett år siden, kan skyldes det valgforskerne kaller krysspress. Saken er høyt profilert og heftig debattert. Den kan få effekt ved valget om en måned.

- Dersom det partiet du sympatiserer med har et «galt» standpunkt i denne saken, vil tendensen til å sitte hjemme øke. Det er en klassisk effekt som vi ofte ser, sier Buck.

Fanges ikke opp av SV og Sp

Et paradoks er at den fortsatt store motstanden mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen i nord ikke fanges opp av de rødgrønne partiene som har sagt nei. De sliter på meningsmålingene.

- Vanligvis ville SV ha tjent på en slik motstand. Men som juniorpartner i en regjering, får de ikke effekt. SV taper mer på å sitte i regjering, enn de vinner. Jeg har før sagt at de måtte regne med å bli halvert.

- Å være småparti i et regjeringssamarbeid er altså farlig?

- Det er den sikre død. Ett eksempel fra Frankrike: François Mitterrand tok kommunistpartiet inn i regjeringen og utraderte partiet i løpet av noen år, sier Marcus Buck.

Barentshavet

Å tillate oljeboring i nye felter i Barentshavet er akseptabelt for langt flere enn boring i Lofoten. 48 prosent i Nord-Norge sier ja til oljeboring i nye felter i Barentshavet.

- Lofoten og Vesterålen er mest debattert, konflikten er skarpere og eventuell oljevirksomhet kommer helt inne i fjæresteinene. Til sammenlikning er Barentshavet noe fjernt for folk, sier Marcus Buck.