Han kan juble over knalltall for Ap

JUBELMÅLING: Aps ordførerkandidat Jarle Aarbakke kan glede seg over sterkt vekst for Ap i Tromsø. Bildet er tatt i en annen anledning.

JUBELMÅLING: Aps ordførerkandidat Jarle Aarbakke kan glede seg over sterkt vekst for Ap i Tromsø. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ap fosser fram i Tromsø. Men Jens Johan Hjort er dobbelt så populær som Jarle Aarbakke.

DEL

Om dagens meningsmåling hadde vært høstens valgresultat, ville Tromsø garantert fått nytt politisk styre. Det borgerlige byrådet ville måttet kaste kortene, og Ap kunne forberedt seg på å plukke dem opp.

Det er nemlig Ap som er giganten blant velgerne akkurat nå. Partiet suser fram til 42,1 prosent, en voldsom vekst siden forrige måling i november i fjor da Ap oppnådde 33,7 prosent i Tromsø.

- Dette er en kjempegledelig måling, og det viser at velgerne har stor tillit til Aps politikk, uttaler Aps ordførerkandidat i Ishavsbyen, Jarle Aarbakke.

Nasjonal trend

Mens Ap går kraftig fram, faller Høyre noe på målingen. Byrådspartiet får nå 24,3 prosents oppslutning - mot 26,9 i november. Også Frp mister velgere i Tromsø. Partiet har falt tre prosentpoeng fra 12,3 til 9,3 de siste to månedene.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) er likevel ikke voldsomt bekymret.

- 24 prosent er ikke noe dårlig utgangspunkt. Forrige gang kom vi veldig sterkt i løpet av valgkampen, og vi kommer til å reise oss igjen når vi får fokus på lokale saker, sier Hilmarsen.

Statsviter og valgforsker Marcus Buck mener utviklingen i Tromsø kan sies å speile de nasjonale meningsmålingene den siste tida.

- Dette er åpenbart et utslag av en nasjonal trend. Det ser vi særlig ved at de som ikke stemte ved forrige valg, nå går til Ap. Ingen går til Frp, noe som viser at Frp er i dyp krise.

Vil sikre skifte

Denne målingen gir Ap 18 av totalt 43 mandater i kommunestyret i Tromsø. Det trengs 22 for å få flertall. Den forrige rødgrønne koalisjonen i Tromsø - Ap, SV og Sp - oppnår "bare" 21 mandater på målingen. SV er inne med tre, mens Sp her faller helt ut av kommunestyret. Både Rødt - med tre mandater - og Miljøpartiet De Grønne (MDG)med ett mandat - kan likevel sikre rødgrønt flertall om valgresultatet tilsvarer denne målingen.

- Vi mener Ap må ta til vett, og gå bort fra parlamentarismen. Men vi kommer uansett til å sikre et skifte, lover Jens Ingvald Olsen (Rødt).

- Hyggelig sekundering

Selv om Høyre faller på målingen, kan partiet likevel glede seg over at de har den desidert mest populære ordførerkandidaten. Sittende ordfører Jens Johan Hjort foretrekkes av hele 44,3 prosent av velgerne, mens motkandidat Jarle Aarbakke bare har oppslutning fra 22,3 prosent.

- Hvis dette hadde vært 5-mila, så er dette en hyggelig sekundering underveis. En slik tilbakemelding gir energi og glede til å holde tempoet oppe, og om mulig øke. Jeg blir ydmyk og glad for at så mange kunne tenke seg å gi meg fornyet tillit, sier Hjort.

Hans popularitet hjelper likevel ikke, om ikke Høyre får mer vind i seilene i Tromsø.

- Jeg skulle gjerne sett bedre tall for Høyre. Dette viser at vi må jobbe desto hardere.

- Vi ser den samme trenden nasjonalt. Er dette Ernas og Sivs skyld?

- Den nasjonale utviklingen kan alltid ha en viss smitteeffekt, men jeg har ikke til hensikt å skylde på Erna og Siv. Vi må ta dette på vår kappe.

Tidlig formtopp

Jarle Aarbakke er ikke overrasket over at mange liker Hjort.

- Jeg tror dette er et uttrykk for at han har vært ordfører i snart fire år, og at han har representert byen på en god måte. Men vi er tydelige på at valget er svært viktig, og at det handler om politisk retning.

Aarbakke er ikke redd for at Ap nå har nådd formtoppen altfor tidlig foran valget i september.

- Nei, vi har jo nettopp begynt - og jeg har erfaring både fra New York og London maraton. Nå skal vi presentere våre satsning på helse, skole, samferdsel og bærekraftig næringsliv og kultur, og velgerne vil se at vår politikk er basert på felleskapsløsninger.

- Hvordan skal du bli mer kjent blant byens velgere?

- Alle vi som står på lista skal ut blant folk på stands og husbesøk. Det er viktig for oss at folk i byen kjenner oss, og det gjelder ikke bare i bykjernen, men i hele den store kommunen.

Jevnt mellom blokkene

Selv om Ap gjør det sterkt på dagens måling, så understreker Marcus Buck at løpet ikke er kjørt for dagens borgerlige byråd.

- Opposisjonen har flertall, men det er fortsatt jevnt mellom blokkene. Det skal ikke mye til før man mister flertallet igjen.

Buck sier meningsmålinger og valgresultat i Tromsø ofte speiler den nasjonale, politiske utviklingen.

- Det er foreløpig ingen lokale saker som skulle tilsi noen stor effekt på valget. Kommunesammenslåing kan ha betydning flere steder, men trolig ikke i Tromsø, sier Buck.

- Kan ordførervalget alene påvirke valgresultatet?

- Til en viss grad. Vi ser at det er en viss frikobling av valg av parti og ordfører. Men Hjorts popularitet hjelper jo ikke Frp, og det interessante er fordelingen mellom blokkene. 

Artikkeltags