Eldst og yngst

Utøya-offer, Eirin Kristin Kjær (19), ordfører Gunda Johansen og landets eldste Ap-mandat Helge Solvang (97). I tillegg sikret Balsfjord kommunestyre seg Madelen Norhus, som med sine 17 år er landets yngste Ap-mandat.

Utøya-offer, Eirin Kristin Kjær (19), ordfører Gunda Johansen og landets eldste Ap-mandat Helge Solvang (97). I tillegg sikret Balsfjord kommunestyre seg Madelen Norhus, som med sine 17 år er landets yngste Ap-mandat. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Balsfjord kommune har landets eldste og yngste Ap-mandater.

DEL

- Det er vi veldig stolte av, sier ordfører, Gunda Johansen, til Nordlys.

Arbeiderpartiet gjorde et veldig godt valg i Balsfjord kommune, og Johansen gjør seg klar for sin tredje periode som ordfører etter å ha sittet i kommunestyret siden 1983.

Etter at opptellingen var unnagjort viser det seg at Ap får 12 mandater i Balsfjord. En økning på fire siden forrige periode. De fire tar de fra Frp som dermed går fra åtte til fire mandater etter årets valg.

Blant Aps 12 mandater finner vi Helge Solvang som er 98 år gammel og Madelen Norhus som fyller 18 år senere i år.

Disse to er Arbeiderpartiets eldste og yngste mandater i Norge. Begge to altså plassert i lille Balsfjord kommunestyre.

Solvang er attpåtil det eldste kommunestyremedlemmet vi noen gang har hatt i Norge.

Et artig sammentreff som Johansen sier de må bruke godt til egenprofilering.

Eldstemann, Solvang, sier selv til Nordlys at han aldri hadde drømt om å bli valgt inn.

- Men nå lover jeg å jobbe hardt for de saker jeg brenner for, sier han.

Utøya-offer

Solvang var allerede en veteran da partikollega, Medelen Norhus, ble født.

Landets yngste kommunepolitiker for Ap stod på 23. plass på Balsfjords kommuneliste, men har fått så mange kumuleringer at hun endte opp som nummer seks.

- Det er en bekreftelse på stor valgdeltagelse fra de unge velgerne, sier Johansen, og gleder seg stort over å ha så mange politisk bevisste ungdommer i sin kommune.

En annen ung Ap-politiker som er inne i Balsfjord kommunestyre er 19 år gamle Eirin Kristin Kjær. Hun ble hardt kvestet etter terroren på Utøya.

Kjær overlevde etter å ha blitt skutt fire ganger. Selv sier hun til Nordlys at opplevelsen på Utøya ikke har gjort henne mer politisk engasjert.

- Jeg var veldig engasjert fra før, sier hun, og legger til at hun gleder seg veldig til å komme i gang som kommunestyrepolitiker.

Artikkeltags