Han kan bli landets andre ordfører fra Rødt

KAN BLI ORDFØRER: Jens Ingvald Olsen (Rødt) har sittet i opposisjon i Tromsø kommune i en årrekke. Etter valget kan han bekle ordførerkjedet. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

KAN BLI ORDFØRER: Jens Ingvald Olsen (Rødt) har sittet i opposisjon i Tromsø kommune i en årrekke. Etter valget kan han bekle ordførerkjedet. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Artikkelen er over 5 år gammel

Jens Ingvald Olsen fra Rødt kan bli ny ordfører i Tromsø etter kommunevalget i høst.

DEL

Det kom fram på et valgmøte onsdag på Næringsforeningen i Tromsø. Flere forutsetninger må være til stede for at Jens Ingvald Olsen skal bli byens nye ordfører. For det første må det nåværende borgerlige byrådet miste sitt flertall i kommunestyret.

Dernest må Rødt bli det nest største partiet blant de nåværende opposisjonspartiene.

Større enn SV i Tromsø

Rødts gruppe i kommunestyret har de to siste periodene vært større enn SV. Og ved siste lokale meningsmåling, var det solid flertall for et maktskifte i Tromsø. Ap har hatt 41 prosent, Rødt 8,6 prosent og SV i underkant av 8 prosent. 

Hvis valgresultatet blir noenlunde det samme, skulle altså Rødt kunne få sin andre ordfører noen sinne.

Knut Henning Thygesen i Risør  ble i 2007 Rødts første ordfører. Det var da en prøveordning med direktevalg på ordførere. Direktevalg ble avviklet ved valget i 2011. Thygesen er i dag Rødts eneste varaordfører i et valgteknisk samarbeid med Ap og Sp i Risør.

Vil justere byrådsmodell

Partienes byrådsleder- eller ordførerkandidater var invitert  for å fortelle om hvordan de ønsker å utføre den øverste ledelsen av Tromsø kommune de fire neste årene.

Ap vil beholde byrådsmodellen, men foreta justeringer for å gjøre det mer demokratisk enn slik det har funget under det borgerlige byrådet.

SV vil fjerne byrådet og gå tilbake til formannskapsmodellen. Ingrid Kielland gjentok at for SV er det helt uaktuelt å sitte i et byråd sammen med Ap. Men SV vil støtte å skifte ut nåværende borgerlige byråd med et mindretallsbyråd fra Ap.  Hvis valgresultatet tilsier at det ligger an til et skifte, vil SV gå i forhandlinger med Ap om fordelingen av ulike posisjoner.

- Ordførerrollen kommer til å være viktig i en situasjon med mindretallsbyrå. Hvis Ap fortsetter med den politiske kursen vi har samarbeidet om i fire år, lover det godt, sa Ingrid Kielland.

Utelukker det ikke

Jens Ingvald Olsen mener  at hvis Rødt blir større enn SV, er det mer naturlig at de får ordføreren, noe SVs Ingrid Kielland ikke protesterte på.

- Vil du bli ordfører i en slik konstellasjon?

- Det er nå folket som bestemmer det. Men jeg er på førsteplass på lista og er ordførerkandidat for Rødt. Det betyr selvsagt at jeg er villig til å bli ordfører. Hvis vi er størst av SV og Rødt, og Ap er interessert i å samarbeide med oss, vil Rødt være i best posisjon til å forhandle om ordførervervet. Men jeg sier altså ikke at det blir et Høyre-byråd, hvis Rødt ikke får ordføreren, sier Jens Ingvald Olsen.

Øyvind Hilmarsen (H) tror det ikke ville bli noen god politikk om Ap skulle styre byen på nåde fra SV og Rødt. Og Jonas Stein (V) var redd for at Ap ved roret ville stoppe mange viktige reformer som nåværende byråd har satt i gang.

Har fått flest tilleggsstemmer

Olsen oppfattet det som om Stein og Hilmarsen prøvde å latterliggjøre tanken på at Rødt skulle få ordføreren. Han mener det er Jonas Stein som står for den mest ekstreme politikken med varsel om privatisering og nedbemanning av kommunalt ansatte.

- Det er jeg som har fått de fleste slengere ved de siste valgene. Å framstille meg som en ekstremist, blir helt feil, sa Olsen.

Selv om han i likhet med SV helst ønsket seg tilbake til formannskapsmodellen fordi han mente det var en mer åpen og demokratisk styringsmodell, understreket han at han foretrekker et mindretallsbyråd framfor et flertallsbyråd.

- Hva slags ordfører vil du være hvis du blir valgt?

- Jeg vil være en ordfører for både de ansatte i kommunen og innbyggerne. Det er viktig å skape jobbtrygghet. I dag jobber ansatt i kommunen under frykt. Det er ingen som jobber godt under frykt. Jeg ønsker også å være en ordfører for vanlig folk i Tromsø og følge opp folks henvendelser om daglige problemer. Etter at byrådet ble etablert, er det slutt på at vi opposisjonspolitikere blir kontaktet av utbyggere. Tidligere ble vi det, men ikke nå lenger. Utbyggerne snakker bare med byrådet. De som kontakter oss, er de som blir plaget av utbyggerne ved at de ikke er blitt tatt hensyn til og blitt overkjørt av utbyggerne og byrådet, sier Olsen.

Andre saker som Olsen vil prioritere er å gjenreise Tromsø som en soidaritetsby.

Artikkeltags