Han er bare 17 år, men kan gå rett inn i kommunestyret i Tromsø

Bendik Hugstmyr Woie (17) fra partiet Rødt er en av de unge som vil inn i kommunepolitikken i Tromsø.

Bendik Hugstmyr Woie (17) fra partiet Rødt er en av de unge som vil inn i kommunepolitikken i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bendik Hugstmyr Woie (17) er en av de yngste i Troms som stiller til valg ved høstens kommunevalg.

DEL

Han stiller til valg for partiet Rødt i Tromsø, og vil at Tromsø skal bli en grønnere by. Han vil ha tiltak som legger til rette for mindre biltrafikk og mer kollektivtrafikk og bedre gang- og sykkelveger.

31 av de nærmere 3000 kandidatene på ulike valglister i kommunene i Troms er født i 1997. Seks av de 31 1997-modellene er fra Tromsø, og fem av dem gikk på samme ungdomsskole på Kvaløya. De er enten 17 eller 18 år i dag. Bendik Hugstmyr Woie fyller 18 år først et par uker etter valget i september.

LES MER: Navn på de 31 listekandidatene som er født i 1997

- Det største problemet i Tromsø, er at det ikke er innført tiltak for å redusere biltrafikken. Vi må få til en satsning slik at folk kan velge å reise kollektivt. Løsningen er ikke å bygge en ny veg til Kvaløya. Vi må først utrede alternativer for å få ned biltrafikken, sier den unge politikeren som også har vært engasjert i Natur og Ungdom.

Han kan meget godt komme til å bli valgt inn i kommunestyret i Tromsø fra høsten av. Rødt har i dag tre kommunestyrerepresentanter i Tromsø. Bendik står på tredjeplass på Rødts liste, og partiet har gjort det meget godt på lokale meningsmålinger.

- Er du imot at det skal bygges ny veg til Kvaløya?

- Jeg er grunnleggende skeptisk. Vi må i alle fall undersøke om vi kan la være ved å gjennomføre andre tiltak. Løsningen er å få ned biltrafikken. Da blir det mindre bilkø.

- Synes du Høyres ordførerkandidat er for ung til å være ordfører?

- Jeg tror alderen er det minste problemet om Høyre skulle få ordføreren. Så lenge ordføreren ikke har så mye makt i byrådsmodellen, er det heller ikke så farlig hvem som er ordfører. Det er viktig at man har stor variasjon av folk på listene, både når det gjelder kjønn, alder, etnisitet, sosial bakgrunn, yrke og seksuell legning. Jeg synes det er litt kult at vi i Tromsø har én ordførerkandidat som er 23 år og en annen som er 72 år, sier Bendik.

Høyres ordførerkandidat i Tromsø, Kristian Støback Wilhelmsen (23) fyller 24 år 27. april. Aps ordførerkandidat i byen, Jarle Aarbakke, er 72 år.

- Hva tror du er årsaken til at det er lavere politisk deltakelse blant de yngste velgerne?

- En forklaring er at de sakene som er viktig for ungdom, ikke blir diskutert. Og det som diskuteres, engasjerer ikke de unge. Den største debattsaken i Tromsø har jo vært diskusjonen omkring Hjort og nominasjonen på Høyres liste, sier Bendik Hugstmyr Woie.

Artikkeltags