2954 kandidater å velge mellom i kommunevalget i Troms

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB scanpix

Illustrasjonsfoto: Heiko Junge, NTB scanpix

Artikkelen er over 5 år gammel

Ved kommunevalget er det sendt inn til sammen 151 valglister i de 24 kommunene i Troms. Du kan se alle listeforslagene ved å klikke på linker nederst i denne saken.

DEL

Til sammen er det 2.954 kandidater å velge mellom ved kommunevalget i Troms. 

I tillegg er det 385 kandidater på 12 ulike lister til fylkestingsvalget i Troms.

LES MER: Navnelistene til fylkestingsvalget  og gjennomsnittsalderen på de ulike listene.

Ved kommunevalget er det flest lister i Tromsø, hele 11 lister med 381 kandidater å velge mellom. Mens det er bare to lister å velge mellom i Torsken kommune; Arbeiderpartiet og Senterpartiet med til sammen 37 kandidater.

I andre små kommuner som er ganske god på bygdekrangel, florerer det med bygdelister. Storfjord kommune har totalt bare 1900 innbyggere med smått og stort. Ved høstens kommunevalg kan velgerne velge mellom sju ulike valglister. På disse listene står det til sammen 127 navn på personer som stiller til valg for å komme inn i kommunestyret. Av Storfjord innbyggere over 18 år, står omkring hver 12. innbygger på valg til kommunestyret.

Fristen for å sende inn forslag til lister var 31. mars. Kommunene sender varselbrev til alle kandidater om at de står oppført på ei liste. Tidligere var man pliktig til å ta valg hvis man ikke var medlem i et annet parti. Nå er det nok å si at man ikke ønsker å stille til valg. Så kan man bli strøket fra lista hvis man melder fra til kommunen innen den fristen som er satt.

- I år ha vi fått tilbakemeldinger fra folk på alle lister om at de ikke ønsker å stå på lista. De vil bli strøket på de endelige valglistene som trykkes opp og legges i valglokalene, sier prosjektleder for valget i Harstad, Monica Larssen.

På navnelistene som publiseres i Nordlys, er det listeforslagene.  I Harstad er det et tilfelle av at en kandidat på Frps liste døde etter at listeforslaget var innlevert. Han er fjernet fra lista.

- Det skjer ved hvert valg at noen kandidater dør i perioden fra innleveringsfristen og fram til valget i september. Vi sjekker med Folkeregisteret fram til trykking av listene. De som er død, ble tatt ut av listene, sier Monica Larssen.

Det varierer hvor mye informasjon de ulike partiene har oppgitt i ulike kommuner. De aller fleste har oppgitt både navn og fødselsår. Noen har i tillegg oppgitt bosted og yrke. De fleste listene er maskinelt lest, og det kan forekomme feil i konverteringen fra PDF-format, slik at det kan ha oppstått stavefeil i navn. På noen av listene har partiene kumulert én eller flere kandidater på toppen av lista. På oversikten er det ikke avmerket hvilke kandidater som eventuelt er kumulert.

Klikk på kommunenavn, og se hvem som stiller til valg der:

Tromsø

Harstad

Kvæfjord

Skånland

Ibestad

Gratangen

Lavangen

Bardu

Salangen

Målselv

Sørreisa

Dyrøy

Tranøy

Torsken

Berg

Lenvik

Balsfjord

Karlsøy

Lyngen

Storfjord

Kåfjord

Skjervøy

Nordreisa

Kvænangen

Andre kommuner:

Finnmark:

Alta

Artikkeltags