Dette synet møtte Terje på vei hjem: - Advarsel om det vi har i vente

Artikkelen er over 3 år gammel

- Det er flere år siden vi har hatt en såpass hard storm så tidlig som dette.

DEL

Terje Gundersen var på vei hjem fra reinkalvemerking fredag ettermiddag da han kom over uværet på rundt 750 meters høyde mellom Nordreisa og Kåfjorddalen.

- Det blåste noe skikkelig, og det var flere minusgrader, forteller kåfjordværingen.

Se video øverst i saken.

- Advarsel om det vi har vi vente

Gundersen er født og oppvokst i Kåfjord og sier at et slikt syn er uvanlig, men likevel ikke "utrolig" å komme over i august.

- Det er flere år siden vi har hatt en såpass hard storm så tidlig som dette. Men det skjer jo, og dette er verken første eller siste gang vinteren viser hvor plutselig den kan komme. Dette er nok bare et lite advarsel på hva vi har i vente, mener han.

I følge Gundersen er det allerede betydelig mengder snø i fjellområdene rundt Kåfjorddalen, men det bryr han seg ikke særlig om.

- Det er 10 centimeter og vell så det. Men det er jo helt greit, vi vet jo hvor vi bor, spøker han.

Møtt av hvitt

Det har kommet snø på flere topper i Troms det siste døgnet.

- Det ser ut som snøgrensen i Troms ligger på rundt 800 meter. Så på fjell som er høyere enn det, vil det snø. Det er ikke helt unormalt at det kommer snø på slike høyder - også i august, sier vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge.

I Finnmark ble det fredag meldt om at det ville snø over 600 til 700 meter. Det fikk arbeidere som skulle utføre renovering på det gamle Nordlysobservatoriet og tilhørende hovedbygg på Halddetoppen i Alta merke. Da de dro opp til det 904 meter høye fjellet fredag morgen ble de møtt av et hvitt syn: Hele området var dekket av snø.

Mye nedbør

Det siste døgnet har det kommet svært mye nedbør i nordlige deler av indre Troms. I Nordreisa ble det målt hele 39 mm. med nedbør det siste døgnet. Det var på forhånd sendt ut OBS-varsel om store nedbørsmengder øst for Lyngsalpene og Finnmark

- Lørdag er regnet i ferd med å dra seg bort. Det henger enda litt igjen i grensestrøkene, men er på vei vekk, sier Lien.

(Teksten fortseter under bildet)

VÅTT: Det har regnet mye i nord det siste døgnet.

VÅTT: Det har regnet mye i nord det siste døgnet. Foto:

Selv om de store nedbørsmengdene er borte, er det fremdeles ventet byger det kommende døgnet.

I Tromsø er det meldt om nordvestlige bris og byggeaktivitet. Lørdag formiddag er det ni grader, og temperaturen er ventet å synke litt utover kvelden. Det er derfor lurt for de som skal på Rakettnatt å kle seg godt og ta med regntøy.

- Søndag blir det litt lettere vær. Tendensen er at det vil komme færre byger i løpet av helgen, og utover ettermiddagen i morgen er det mulighet for at solen titter frem, sier Lien.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken