Gå til sidens hovedinnhold

Uværet i Troms: Full storm på yttersia

Artikkelen er over 4 år gammel

Sterk kuling med opptil kortvarig full storm på utsatte steder, er det mest sannsynlige scenarioet for Troms.

Her får du Nordlys for 10,- i ti uker

Troms fylkestrafikk er forberedt på å sette inn busser onsdag dersom uværet fører til kanselleringer på hurtigbåtruta Tromsø-Finnsnes-Harstad.

I Tromsø bør trafikanter være forberedt på at Sandnessundbrua kan bli stengt i perioder.

Meterologene er fortsatt usikre på hvor sterkt uværet vil treffe Nord-Norge onsdag. I verste fall blir det vind opp i orkan styrke, men trolig ikke i Troms.

- Vi har foreløpig ingen scenarioer der det ventes orkan i Troms, opplyser statsmeteorolog Rafael Grote ved Vervarslinga for Nord-Norge til Nordlys tidlig tirsdag ettermiddag.

- Det er sannsynlig at den sterkeste vinden vil komme på land i Salten/Lofoten-området.

Sterkest fra 18-tiden

- Den mest sannsynlige prognosen for Troms nå er at det blir sterk kuling, med en kort periode der det kan komme opp i full storm på utsatte steder i fjellet og på kysten. Dette vil inntreffe fra 18-19-tiden onsdag kveld.

I følge Grote kan vinden i korte perioder komme opp i sterk storm på de mest utsatte stedene i fylket.

Prognosene er foreløpig svært usikre, fordi lavtrykket ennå befinner seg langt unna.

- Vi vet sannsynligvis mer i morgentimene onsdag, da lavtrykket har kommet mye nærmere og våre modeller har et bedre grep om det som skjer.

Forberedt busstransport

På bakgrunn av de generelle meldingene om uværet, har Troms fylkestrafikk allerede gjort forberedelser for den mest trafikkerte hurtigbåtruten i fylket.

Mellom Tromsø-Finnsnes-Harstad. Ingen avganger er kansellert pr. nå. Denne beslutningen tas eventuelt av fartøysjefen om bord på hver enkelt båt en tid før oppsatt avgangstid.

- Men vi har forberedt oss og har busser i bakhånd både i Harstad, på Finnsnes og i Tromsø. Blir det kanselleringer onsdag vil vi sette inn buss for båt dersom vær og føreforhold tillater busstrafikk. Så vi henstiller passasjerene til å møte på kaia til oppsatt hurtigbåtavgang, sier Silje Skog, kommunikasjonsrådgiver ved Troms fylkestrafikk.

Bru i Tromsø kan bli stengt

I Tromsø blir det også mye vind utover onsdagen.

- Det mest sannsynlig er at vi får liten til stiv kuling fra sør det meste av onsdagen. I løpet av ettermiddagen/kvelden vil det bli nordvestlig stiv til sterk kuling. Dette tror jeg vil bli merkbart på bruene.

- Jeg tror man bør være forberedt på at Sandnessundbrua kan bli stengt i perioder på grunn av vind, sier meteorolog Rafael Grote.

Mandag gikk alarmen, da meteorologene publiserte en melding om økt overvåking for Salten, Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Troms. Utgangspunktet var følgende:

«Onsdag kveld nordvest sterk storm, kan hende orkan i Vesterålen og Troms. I tillegg ventes sterke vindkast på 35-45 m/s. Minkende natt til torsdag.»

Fortsatt overvåking

- Prognosene nå er forskjellig fra de vi hadde i går, men det blir mye vind. Derfor har vi fortsatt en ekstra overvåking av denne værsituasjonen, sa meteorolog Justina Wodziczko til Nordlys tidlig tirsdag formiddag.

Usikkerheten knytter seg til hva som vil skje når dette lavtrykket beveger seg over havet fra Island mot Nord-Norge.

 

- Lavtrykket kan få litt mer energi fra havet, eller kan også bli svakere. Kommer lavtrykket litt lengre vest ute i havet, blir det litt mindre vind over land. Men går lavtrykket litt nærmere land, kan det bli sterk vind.

På satellittbildet som vervarslinga la ut på Twitter midt på dagen tirsdag, understreker de usikkerheten:

«Veldig usikkert hvor kraftig uværet utvikler seg på ferden mot Norge.»

På Vervarslinga i Tromsø følges lavtrykket nå med argusøyne.

- Vi er inne i det vi kaller fase A, som innebærer økt overvåking av værsituasjonen. Uansett tenker jeg at vi vil beholde denne overvåkingen, fordi det er så stor usikkerhet rundt ulike prognoser, sier meteorolog Justina Wodziczko.

Kommentarer til denne saken