Gå til sidens hovedinnhold

Utrolig firkantet fra Senja kommune

Hvorfor har Senja kommune så rigide vedtekter når det gjelder barnehageplass? Frykter man kanskje en baby-boom?

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Vi har nettopp lagt nyheten om folketallsutviklingen bak oss, hvor eksperter og politikere har stått fram med rynker i panna og dyp bekymring over utsiktene framover. For den ser alt annet enn bra ut. Det fødes ganske enkelt for få barn her i landet. Hvorfor er det sånn, i et land hvor vi liker å tro at vi har god tilrettelegging for travle, fulltidsarbeidende småbarnsforeldre?

Marion Olsen er alenemamma til tre gutter, den yngste snart 10 måneder. I slutten av mars er fødselspermisjonen over, og hun må tilbake på jobb. Problemet er at hun ikke har noen til å passe minstemann. Olsen har ringt rundt til barnehager i distriktet, men ingen kan ta imot vesle William. Hun har ingen nær familie i området som kan hjelpe, og fra Senja kommune får hun blankt avslag.

Først i mai, når gutten fyller ett år, kan det være et håp, hvis det finnes plass til ham, er svaret derfra. Ellers må hun vente til i august, når det kommunale serviceapparatet på dette området åpner lukene.

Kommunalsjef Rune Hoholm i Senja kommune skriver i en epost til Nordlys at å gi barnehageplass til barn under ett år kun skjer i spesielle tilfeller, og at dette er begrunnet i forskning. Han viser til kommunens vedtekter.

Hvorfor har Senja kommune rigide vedtekter på dette området? Frykter man kanskje en baby-boom som sender kommunen ned i knestående?

Kommunalsjefen presiserer også tørt at permisjonsreglene er sånn at man kan ta permisjon i inntil 12 måneder med 80 prosent lønn.

Marion Olsen har ikke gjort det. For som aleneforsørger har hun ikke råd til å gå ned hele 20 prosent i lønn. Det er stritt nok som det er, å få endene til å møtes. Derfor valgte hun kortere permisjon, og 100 prosent lønn. De to eldste barna hennes begynte begge i barnehage da de var 10 måneder gamle. Da var dette ikke et problem.

Senja kommune var en av alt for mange nordnorske kommuner som gikk i minus i fjor når det gjelder folketallsutviklingen. Den sammenslåtte kommunen har flere steder en aldrende befolkning, og trenger virkelig de barnefamiliene den kan få.

Det gjør Norge også. Statsminister Erna Solberg har flere ganger uttrykt sin bekymring over utviklingen. – Vi trenger hender og hoder i fremtiden i Norge, og vi trenger folk som både kan løfte velferdsoppgavene og være med på å finansiere velferden. Det blir vanskeligere å gjøre det, om vi blir for få i arbeidsdyktig alder, sa hun da befolkningstallene ble lagt fram for en knapp måned siden.

Senja kommune bør kjenne sin besøkelsestid og rydde opp i en steil, tøvete og utrolig avvisende holdning til de aller yngste innbyggerne og deres foreldre.

Kommentarer til denne saken