Erna Solberg vil ikke feire Russlands seier over Nazi-Tyskland

Erna Solberg deltar ikke i markeringen av seieren over Nazi-Tyskland, som Russland har planer om å gjennomføre 9. mai. Det gjør heller ikke flere vestlige ledere. Her er Solberg i  møtet med hennes russiske kollega Dimitrij Medvedev i forbindelse med Sotsji-OL i fjor. Russland har lagt merke til ordbruken Norge har startet med overfor landet.
FOTO: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX

Erna Solberg deltar ikke i markeringen av seieren over Nazi-Tyskland, som Russland har planer om å gjennomføre 9. mai. Det gjør heller ikke flere vestlige ledere. Her er Solberg i møtet med hennes russiske kollega Dimitrij Medvedev i forbindelse med Sotsji-OL i fjor. Russland har lagt merke til ordbruken Norge har startet med overfor landet. FOTO: ÅSERUD, LISE / NTB SCANPIX

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Vestlige ledere vender Russland ryggen.

DEL

Det skal holdes 70-års markering av seieren over Tyskand under andre verdenskrig, i Moskva 9. mai i år. Landet har i lengre tid forberedt seg på markeringen.

Nå er det klart at flere av vestens ledere boikotter markeringen - der i blant den norske statsministeren, Erna Solberg.

- Norge vil ikke være representert på regjeringsnivå under 70-årsmarkeringen av andre verdenskrigs slutt i Moskva, opplyser utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Annekteringen av Krim

I mars meldte Barentsobserver at Kremlin hevdet Solberg var påmeldt markeringen. Regjeringen avviste den gang at en beslutning var tatt.

Det er annekteringen av Krim, som er den uttalte årsaken til at Norge ikke deltar i markeringen.

– Vi har store problemer med å være til stede på Den røde plass under en stor militærparade, samtidig som Russland i strid med folkeretten har annektert Krim, og aktivt destabiliserer situasjonen i Øst-Ukraina, sier Brende til NTB.

Statsministerens kontor opplyste til NTB onsdag at statsminister Erna Solberg (H) hadde bestemt seg for å takke nei til invitasjonen, som kom allerede i juli i fjor. Nå er det altså klart at heller ikke utenriksministeren eller andre fra regjeringen drar til Moskva 9. mai.

Russland beklager

Russland beklager at Solberg har «funnet det umulig å akseptere invitasjonen», sa presseattaché Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden i Oslo til NTB lørdag.

– Å være til stede på regjeringsnivå ville sendt feil signal. Man ville risikert å være tilskuer til at militært personell som har deltatt i de folkerettsstridige operasjonene, blir «feiret» på Den røde plass, er svaret fra Børge Brende.

Flere internasjonale ledere, med Frankrikes president Francois Hollande og Tysklands Angela Merkel i spissen, har ifølge NRK sagt at de ikke kommer til Moskva 9. mai.

Artikkeltags