Plutselig fikk 16 husstander grums i kranene

Viggo Larsen (t.v.) og Kurt Kristiansen har sammen med de andre husstandene i nedre Takelvdal måtte stenge vannverket fordi forurensinger som etter alle solemerker skyldes graving som Målselv Skiløyper har utført. Her er de ved en av silene til vannverket.

Viggo Larsen (t.v.) og Kurt Kristiansen har sammen med de andre husstandene i nedre Takelvdal måtte stenge vannverket fordi forurensinger som etter alle solemerker skyldes graving som Målselv Skiløyper har utført. Her er de ved en av silene til vannverket. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tror gravearbeid i skiløype er årsaken.

DEL

Nedre Takelvdal (Nordlys): Viggo Larsen og Kurt Kristiansen mener at det etter alle solemerker er det gravearbeidet  som Målselv Skiløyper SA har utført som har forurenset drikkevannet i nedre Takelvdal. Man har foreløpig løst problemet ved å kople seg på et gammelt vannverk som riktignok leverer forurenset drikkevann.

Det var Viggo Larsen som for ei uke siden  oppdaget  at vannet som kom ut fra kranen var blitt brunt og grumsete.

Larsen forteller at han da kjørte opp for å undersøke hva som hadde skjedd, og oppdaget da at en gravemaskin hadde gravd i lia. Det viste seg at opp mot et 20-talls småbekker som renner ned i Moabekken og leverer vann til Nedre Takelvdal vannverk var gravd igjen, og at det er sannsynlig at det er dette som har ført til at drikkevannet for de som er koblet til vannverket har fått grumsete vann.

Larsen sto sammen med vannverksleder Kurt Kristiansen fram i tirsdagens utgave av Nye Troms.

 

- Gravearbeidet var ulovlig

Gravearbeidet som Målselv Skiløyper SA har utført er gjort uten at det er innhentet tillatelse fra Målselv kommune. Traseen hvor det er utført graving er en del av ei rundt 17 kilometer lang skiløype som har start og innkomst i Blånisselandet i Målselv Fjellandsby.  I 2005 ble det bygd et nytt vannverk til nesten fire millioner som utnytter vanner fra alle småbekkene som munner ut i Moabekken. Inntil videre må de 16 husstandene nøye seg med vannet fra det gamle vannverket, til tross for at det vannet er forurenset som drikkevann.

- Av to onder må vi velge den beste løsningen, der drikking må foregå nær sagt på eget ansvar, sier Larsen.

Han sier at det er mildværet den siste tiden som har fått urenhetene ned til dammen ved vannverket.

- Må vurdere

- Når vinteren nå kommer og det fryser til vil vi igjen kunne koble over til eget vannverk, og da får vi bare se an og vurdere situasjonen utover vinteren. På våren når alt smelter vil vi nok måtte påregne å ha skittent vann igjen, så da får vi se hva som blir gjort.

- Jeg er en av grunneierne her, og i kontraktoppsettet med Målselv Skiløyper står det klart at de kun har lov til å lage skiløyper i området her, men det er ikke gitt tillatelse til noen form for graving. Likevel har man altså rekvirert maskin og satt i gang med graving, og vi mener det er dette som har ført til at vi foreløpig må stenge vårt private vannverk, sier Larsen.

 Han sier at har vært i kontakt med Hermod Bjørkestøl i Målselv Skiløyper flere ganger, og at det vil bli en befaring med det første der både representanter fra kommunen, Målselv Skiløyper SA og eiere av vannverket vil være tilstede.

- Vi forventer at de som har forårsaket dette nå sørger for at vi igjen kan ha vannverket vårt i stabil drift igjen, sier Larsen.

- Det hele beror på en misforståelse

Hermod Bjørkestøl sier til Nordlys at det er en ren misforståelse fra hans side som gjorde at gravingen ble igangsatt.

- Vi har sendt en mail til Målselv kommune der vi ber om en felles befaring. Da vil jeg og styreleder Eric Joachimsen fra Målselv Skiløyper være tilstede, slik at vi får konstatert at det faktisk er gravingen som har forårsaket dette.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken