300 amerikanske US-Marines soldater var på øvelse sammen med Forsvaret i Finnmark ved Porsanger.

Ifølge Aftenposten holdt ikke utstyret deres mål.

Måtte bruke gaffa-tape 

– Det ble en sterk, følelsesmessig erfaring for mange, sier Løytnant Gil i B-kompaniet i 1. bataljon, 2. Marineregiment til det amerikanske nettstedet Military.com.

Soldatene frøs og måtte bruke gaffa-tape for å holde utstyret sammen.

- Når du løper gjennom snøen i frossent, arktisk månelandskap, er det helt feil tidspunkt å oppdage at støvlene ikke holder seg fast i skiene dine, sier en av dem.

For å holde varmen, stappet soldatene lag på lag med klær helt til jakkene revnet, skriver Aftenposten, noe som gjorde at soldatene så ut som Michelin-menn, ifølge DefenceNews.

– Jeg ville ikke gitt noen det skiutstyret vi fikk, sa sersjant Acevedo til det amerikanske nettstedet.

Mye gikk galt

Aftenposten skriver at allerede da soldatene ankom Trøndelag i januar, ble det bemerket at de var dårlig kledd for norske forhold – i bomullsuniformer.

Øvelsen i Vest-Finnmark varte i fire uker, og bød på mange problemer.

Ski og støvler falt fra hverandre, trolig fordi bindingene var av metall og støvlene var i gammel gummi.

Glidelåsene i jakkene gikk i stykker og revnet etter sømmene. Støvlene var vanskelige og tunge, pakningene til utstyr og mat gikk i oppløsning og måtte lappes sammen med gaffa-tape og fallskjerm-stoff.

– Marinesoldatene som brukte utstyret oppdaget ting som må forbedres, sier major Richard K. Ulsh i det amerikanske marinekorpset til Aftenposten.

Hånes av Russland

– For en latterlig fiasko. De har kommet til Arktis for å fryse eller bli spist av isbjørner, skriver Vladimir Bytsjkov i Radio Sputnik, som anbefaler Pentagon å sende sine soldater til et varmere sted neste gang.

Også nettstedet Ria Novosti ler av amerikanerne, og undrer seg om US Marine hadde testet ut vinterutstyret i Florida eller på Hawaii.

Det amerikanske marinekorpset lærer imidlertid av sine feil, og har besluttet at deler av utstyret skal byttes ut etter den kalde opplevelsen i Finnmark.

– Det er dette som er hensikten med trening, sier major Richard K. Ulsh i USMC.

– Tilbakemeldingene fra våre marinesoldater vil bli brukt til å forbedre utstyret, har han meddelt Aftenposten i en e-post.