Øyvind sjokkert øyenvitne da politiet gikk til angrep. - Utrolig at ingen ble drept

HAVNET I DRAMA: Politiet slo ned på demonstrantene som forsøker å forhindre en ny oljeledning krysse Missouri-elvene i Dakota, USA. UiT-professor Øyvind Ravna havnet midt i dramaet da han besøkte leiren. - Det er et under at ikke folk ble drept.

HAVNET I DRAMA: Politiet slo ned på demonstrantene som forsøker å forhindre en ny oljeledning krysse Missouri-elvene i Dakota, USA. UiT-professor Øyvind Ravna havnet midt i dramaet da han besøkte leiren. - Det er et under at ikke folk ble drept.

Artikkelen er over 4 år gammel

Standing Rock-demonstrasjonene gikk fra fredelig til fysiske sammenstøt med politiet i morgentimene norsk tid.

DEL

Demonstrasjonene mot en planlagt oljerørledning i USA, har fått oppmerksomhet verden over. Her hjemme har DNB fått kritikk for å ha investert i prosjektet, som ifølge motstandere representerer en stor fare for millioner av amerikaneres drikkevann.

DNB valgte derfor å trekke ut sine eiendeler i oljerørledningen, ifølge NRK.

Søndag ettermiddag og kveld amerikansk tid, fikk de hittil fredelige demonstrasjonene en ny vending da demonstrantene forsøkte å fjerne en veisperring på en vei som leder inn til oljeledningsarbeidene. En lastebil som lå strandet på ei bru, ble forsøkt fjernet.

Da politiet gikk til motangrep på demonstrantene, var UiT-professor Øyvind Ravna sjokkert vitne.

- Det var dramatisk og sjokkerende. Det er et under at folk ikke ble drept, sier Ravna på telefon fra Dakota.

Nærmere 400 protesterte

Ravna er i Midt-Vesten for å forske på urfolks rettigheter i USA og blogger også for Nordlys om det (les her!). Han var i en av de tre leirene, som til sammen nå teller rundt 7000 for å se nærmere på «vannbeskytterne», som demonstrantene kaller seg.

Da politiet gikk til angrep på en gruppe på et par hundre demonstranter nord for hovedleiren, sto Ravna om lag hundre meter unna. Demonstrantene hadde minutter før brukt sang og trommer til å markere sitt stådet. Plutselig ble den fredelige demonstrasjonen snudd til en voldelig scene. Politiet hadde laget en barrikade rundt demonstrantene, med pansrede kjøretøy og stålvaiere. Enkelte medier melder at det var så mange som 400 demonstranter som var omringet av politiet.

Demonstrantene forsøkte å fjerne noen av sperringene, et lastebilvrak som sperret en av riksveiene, og var veldig agressive, ifølge politiets uttalelser til NBC news.

- Da skjøt politiet vannkanoner mot folk mens gradestokken viste rundt 6-7 minusgrader. De brukte tåregass og lydkanoner med en høy skingrende lyd, omtrent som en røykvarsler ganger 10. Og de skjøt med gummikuler. Mennesker jeg har blitt kjent med har store blåmerker etter å ha blitt truffet, sier Ravna.

Han forklarer at det var demonstrantene som satte i gang aksjonen, ved å forsøke å fjerne lastebilen. Han mener likevel at politiets reaksjon ikke på noen måte sto i forhold til det demonstrantene foretok seg.

Det er foreløpig ikke bekreftet hvor mange som er skadet, men flere meldinger på sosiale medier med bilder av skadde kan tyde på at det er en del. En bekjent av Ravna ble truffet av det de mener er gummikuler, se bildet under:

- Vil ha fredelige demonstrasjoner

Les også fra bloggen:

- Vil dette bety at man nå vil se en endring i demonstrasjonene etter at det har kommet til fysiske sammenstøt?

- Det er for tidlig å si. Det har vært gjennomgående for ledelsen av leiren at de ikke skal ha voldelige demonstrasjoner, men at det skal være fredelig, jeg er ganske sikker på at de vil fortsette med den samme linjen, sier Ravna.

- Hva tror du amerikanske myndigheter vil gjøre?

- Myndighetene støtter oljevirksomheten og kapitalnæringen her, og setter olje- og energi foran sikre drikkevannsreserver og ren natur. Slikt sett framstår USAs myndigheter som ganske kompromissløse i denne saken, sier Ravna.

Han påpeker at flere statlige byråer har kritisert prosjektet for manglende konsekvensutredninger. Nå skal han følge protestene videre i tiden framover.

- Det var dramatisk og overraskende å oppleve dette.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken