UNN-styrelederen tar grep etter sjokkrapport: - Jeg er veldig opprørt

OPPRØRT: Styreleder ved UNN, Jorhill Andreassen, sier hun reagerer med forferdelse over avsløringene i en tilsynsrapport ved psykiatrisk avdeling på UNN. Illustrasjonsfoto: Torgrim Rath Olsen.

OPPRØRT: Styreleder ved UNN, Jorhill Andreassen, sier hun reagerer med forferdelse over avsløringene i en tilsynsrapport ved psykiatrisk avdeling på UNN. Illustrasjonsfoto: Torgrim Rath Olsen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

- Jeg tror jeg reagerer som folk flest, med forferdelse. Jeg blir rett og slett lei meg.

Det sier styreleder ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Jorhill Andreassen, etter Sivilmobudsmannens nedslående tilsynsrapport om forholdene ved Psykiatrisk avdeling på Åsgård i Tromsø.

Andreassen sier til Nordlys at hun nå ønsker månedlige rapporter til styret ved UNN om tvangsbruk.

- Jeg vil ta saken opp i styret og foreslå at tvangsbruk blir et av våre fokusområder. Da vil vi få månedlig tilbakemelding om bruk av tvang til styret, sier hun.

LES OGSÅ: Ansatt ved UNN Åsgård: - Mange ganger blir pasienter sykere av å være innlagt (Nordlys+)

- Veldig opprørt

I rapporten avsløres det en rekke alvorlige svikt i rutinene i tvangsbruk ved sykehuset. Psykisk syke pasienter blir blant annet utsatt for det som omtales som «dehumaniserende karakteristikker» fra ansatte. Kommentarene vurderes som krenkende og nedverdigende. De er ofte av seksuell karakter, heter det i rapporten.

BAKGRUNN: «Flere av pasientene rapporterte om krenkende, seksualiserte og nedverdigende utsagn» (Nordlys+)

Styreleder Andreassen mener enkelte hendelser omtalt i rapporten viser et menneskesyn UNN ikke kan være bekjent av.

- Jeg blir veldig opprørt av det som kommer fram i rapporten. Vi skal ikke stå for en slik kultur. Jeg håper, og tror heller ikke, at dette er noe som går igjen i psykiatrien i Troms, sier hun.

- Dette er ikke noe UNN skal være bekjent av.

Andreassen presiserer samtidig at rapporten er foreløpig, og at det må tas høyde for at ledelsen ved akuttpostene på Åsgård ikke har fått kommet med sin tilbakemelding på rapporten fra Sivilombudsmannen.

- Alvorlig

I tilsynsrapporten rettes det også en tydelig kritikk mot ledelsen ved UNN Åsgård. Ifølge rapporten har sykehusledelsen tillatt at det har vokst fram en ukultur ved enkelte av akuttpostene. Ved en av enhtene hevdes det at ledelsen har vist en «uvilje» til å ta tak i problemene ved tvangsbruk.

- Jeg tror ikke det er en uvilje, men det er klart at dette er komplekst. Det er veldig mange sider i saken. I tilsynsrapporten har man intervjuet pasienter, og det er det som blir framstilt i den foreløpige rapporten, sier Andreassen.

- Men det står igjen et faktum, at rutiner ikke har blitt fulgt. At tiltak som å legge i reimer eller holding skjer uten vedtak, er alvorlig. Det er svikt i systemet som ikke skal forekomme.

SLIK SVARER UNN PÅ RAPPORTEN: – Universitetssykehuset Nord-Norge setter pris på Sivilombudsmannens arbeid i henhold til mandatet for å forebygge tortur og umenneskelig behandling

Artikkeltags