Gå til sidens hovedinnhold

Studenter gjorde nedslående funn da de sjekket håndhygiene blant UNN-ansatte

Artikkelen er over 3 år gammel

Klar tale fra direktøren: Hendene skal sprites jevnlig og grønt tøy kun brukes på operasjonsavdelingen.

En fersk studie avdekker at ansatte ved UNN Tromsø i Breivika er sløve med å sprite hendene, samt ikle seg riktig antrekk før de forsyner seg med mat i kantina. Det skriver Pingvinavisa.no

- Alle UNN-ansatte skal sprite hendene jevnlig, og grønt tøy skal kun brukes på operasjonsavdelingen, fastslår direktør Tor Ingebrigtsen i et intervju i saken.

Avdekket av studenter

At ansatte ved UNN slurver med håndhygeiene var det to medisinstudenter som avdekket. I fem dager satt medisinstudentene Barbro M. Paulsen og Caroline W. Røsnæs Hagelien utenfor UNN-kafeen «Kafé Evert» for å observere om gjestene spritet hendene før de forsynte seg i kafeen. Spritdispenseren, som er kafeens eneste dispenser, står rett utenfor inngangsdøra til kaféen. Kafeen har egen buffet og baserer seg på selvbetjening.

I løpet av de fem observasjonsdagene hadde Kafé Evert 2.015 gjester. De ble kategorisert etter både kjønn og arbeidsantrekk.

LES OGSÅ: UiT-student med oppsiktsvekkende funn om legers hygiene

Nedslående resultat

Resultatet var nedslående. Det visste seg at under halvparten av de som benyttet seg av sykehuskantina spritet hendene.

De som var flinkest til å sprite hendene var kvinner i hvitt arbeidstøy, der 51 prosent gjorde forsøk på håndhygiene. Her var tallet for menn 40 prosent.

UNN-direktør Tor Ingebrigtsen sier til Pingvinavisa.no at alle ansatte jevnlig skal sprite hendene, og at grønt tøy bare skal brukes på operasjonsavdelingen.

- Vi som er ledere må ikke slippe fokuset på dette, og pasienter og pårørende bør spørre helsepersonell om håndhygiene er gjennomført før undersøkelser og prosedyrer. Det handler om egen sikkerhet som pasient, sier Ingebrigtsen.

Kommentarer til denne saken