Gå til sidens hovedinnhold

Bli med inn i den nye delen av UNN: - Det blir som å sjekke inn på en flyplass

Artikkelen er over 3 år gammel

De ansatte får nå så mye boltreplass at de har bestilt sparkesykler.

For abonnenter
(Nord24)

Det lukter nytt og ubrukt, slik det lukter før folk har rukket å ta et helt nytt bygg i bruk. De lange benkene i heltre i resepsjonen er dekket av plast, og utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen insisterer på at alle trær på blåsokker før man beveger seg inn i den splitter nye herligheten.

Det nærmer seg med stormskritt. Offisiell åpning er først i juni, men allerede 16. april ønskes de første pasientene velkommen til den nye A-fløya med store vindusflater, nye signaturfarger for hvert plan og moderne kunst i ankomstområdet.

Inn her skal daglig over 500 pasienter gå inn dørene. Kanskje en av dem er deg. Det første du vil treffe på er en innsjekkingsautomat - lik de man har på en flyplass. Vips så er du registrert, legen vet at du er her. Har hun ledig kapasitet før oppsatt time, kan hun umiddelbart gi deg beskjed - på mobiltelefonen din.

Kanskje trenger du litt hjelp med automaten? Da står det klar en pasientvert. Eller du kan finne hjelp hos de mange ansatte i den store resepsjonen som gir assosiasjoner til en topp moderne avgangshall.

- Det blir litt som å sjekke inn på en flyplass, sier utbyggingssjefen.

Dersom det er lenge til timen din, skal du slippe å sitte i uvisse akkurat der du skal ta en blodprøve. Mens du kanskje befinner deg i kantina og spiser lunsj, får du en SMS 10 minutter før du er velkommen til blodprøvetakingen.

- Det blir en ny måte å ta imot pasienter på og endringen vil bli merkbar for både pasienter og ansatte, sier Linda Solbakken, seksjonsleder ved dagkirurgisk avdeling, som får plass i plan 7 i nybygget.

A-fløya

  • Byggingen startet sommer/høst 2015. Ferdigstilles i 2018. De første pasientene tas imot i april. Ekstern prosjektledelse  har bidratt med gjennomføringskompetanse. Hovedentrepenør er Consto.
  • Samlet utgjør A-fløya 22.000 kvadratmeter nytt areal. Av dette er cirka 8000 kvadratmeter revet og gjenoppbygd i sin helhet.
  • Total kostnadsramme på cirka 1,6 milliarder kroner. Arbeidsgrupper og ledere i UNN har bidratt i medvirkerorganisasjonen.
  • Formålet med byggingen: UNN skal være universitetssykehus for nordområdene og tilby spesialiserte helsetjenester på høyt internasjonalt nivå. den nye A-fløya skal styrke regionale funksjoner, øke intensivkapasitet, øke kapasitet for kreftdiagnostikk og avansert kreftkirurgi samt spesialisert rehabilitering. Arealene er tilpasset utdanning og forskning.
  • Disse skal inn i nybygget:  Laboratoriemedisin, operasjonsvirksomhet og anestesi, fysikalsk- og rehabiliteringsmedisinsk tilbud, poliklinikker og blodprøvetaking.

(Kilde: UNN)

22.000 nye kvadratmeter

De 22.000 nye kvadratmetrene med sykehuslokaler, til en kostnad på 1,6 milliarder kroner, rommer det nyeste av medisinsk materiale, nye digitale løsninger, større rom både for intensivpasienter, på rehabiliteringsavdelingen og på operasjonsstuene. Et innkjøpt datasystem fra DIPS, skal også sørge for en digital pasientflyt som UNN tidligere ikke har hatt.

Det vil gi en helt ny tilværelse for både ansatte og pasienter. Fra før kjenner mange til møtet med en lukket glassluke når de tropper opp på en poliklinikk. Du må ringe på. Vente på at en legesekretær åpner. Nå er lukene historie.

- Lukesystemet er veldig 60-talls. Vi vil åpne gjøre resepsjonene mer tilgjengelige,  sier Tor-Arne Hanssen, som har jobbet med planleggingen og gjennomføringen siden 2010.

Arelaene er større, ja, faktisk så mye større at de ansatte kommer til å måtte gå mye mer i løpet av arbeidsdagene sine de neste årene. Hvor mye mer de ansatte må gå skal nå dokumenteres - med skrittellere.

- Nå har mange ønsket seg sparkesykler, forteller Solbakken, som viser oss rundt i lokalene til dagkirurgisk avdeling.

Før de ansatte flytter inn i de nye lokalene, skal hun sette skritt-tellere på dem. Deretter sammenligne når de nye lokalene er tråkket inn.

SE VIDEO:

Flere ansatte på rehabilitering

I løpet av 2017 måtte UNN-ledelsen trekke kraftig i bremsene, da den økonomiske situasjonen eskalerte og var på vei mot et kraftig underskudd om det ikke ble gjort grep.

Ifølge de siste prognosene fra direktøren vil UNN ende på et overskudd i 2017 på rundt 45 millioner kroner. Det er fem millioner kroner mer enn Helse Nords krav til UNN, men 20 millioner under internt mål om budsjettoverskudd.

For noen av de nye avdelingene ved A-fløya vil man se flere ansatte etter overflyttingen. Det gjelder blant annet rehabiliteringsavdelingen.

Bildeserie

Se bildene: Her er de nye 22.000 kvadratmetrene på UNN

 

- Vi øker fra 14 til 17 sengeposter, og øker tilsvarende med 17 årsverk, forteller en fornøyd Christoph Schäfer.

På avdelingen for rehabilitering er det lite nyvinnende teknologiske duppeditter som kommer ned fra taket. Men det er fine, romslige enerom med utsikt. Pasienter som for eksempel trenger opptrening etter alvorlige hjerneslag kommer hit.

- Her bor pasienter gjerne i flere måneder. Da er det viktig at det er romslig og litt fint rundt deg. Du kan tåle trange rom i en uke eller to, men gjennomsnittlig opphold på vår avdeling er 26 dager, sier Schäfer.

Skjermet rom for pårørende

I en 100 meter lang sluse i plan 9 får intensivavdelingen firedoblet arealene sine etter at de flytter inn i løpet av april. De fleste rommene, bortsett fra fem tomannsrom, blir enerom. Her skal medisink intensiv, intensivavdelingen og intermediær intensiv avdeling samles.

- Vi får rundt 30 nye senger, men jeg regner med at rundt 26 av dem blir operative, sier seksjonsleder Astrid Dalum ved avdelingen, som er veldig glad for mer plass.

- Den viktigste endringen for pasientene blir at pasientene nå får mer ro rundt seg til å samle krefter i forbindelse med behandlingen, sier hun.

Endelig får intensivavdelingen også et skjermet venterom for pårørende, med et lite kjøkken, sofagruppe og en barnekrok.

- Dette er ofte den pasientgruppen som er hardest rammet. Da er det naturlig at de også kan ha et skjermet sted der de kan vente på informasjon, sier Hanssen.

Dalum er veldig glad for det nye venterommet.

- I dag har vi bare en trebenk utenfor avdelingen midt i gjennomgangen. En av de pårørende kalte benken for det passende navnet «pinebenken».

Det blir intensive opplæringsmåneder fram til innflytting i midten av april. Både dagkirurgisk avdeling og intensivavdelingen mangler spesialsykepleiere som ikke er tilsatt. Et opplæringsprogram er iverksatt for å få sykepleiere til å spesialisere seg.

Måler skritt før og etter

UNN forventer vekst i antall døgnpasienter. Operasjonsmetodene blir stadig mer effektive. Inn på morgenen, ut på ettermiddagen. Det frigjør kapasitet på sengepostene. Tilreisende pasienter overnatter på sykehushotellet.

Inne i en splitter ny operasjonsstue på dagkirurgen kommer det armer med medisinsk materiell ned fra taket. Produsenten heter Trumpf Medical. På veggene henger store, integrerte flatskjermer. Der kan for eksempel kirurgen hente opp røntgenbilder hvis han trenger. Eller han kan justere lyset i taket. Fester han et kamera på operasjonslampene over senga, kan hele operasjonen filmes og senere brukes til opplæring av nye kirurger.

 

- Den medisinske leverandøren har bygd opp hele denne stua. Den gir oss en stor fleksibilitet. Vi kan endre en vegg på kvelden, ta opp en skjerm eller ned en annen, sier utbyggingssjef Tor-Arne Hanssen.

- Det blir et helt nytt bygg, en helt ny måte å jobbe på som vi må lære oss og tilpasse oss. De ansatte er spente og gleder seg, sier hun.

- Det er forventet en aktivitetsøkning ved UNN det neste året på 2 prosent. Dere får ikke flere ansatte enn dere har i dag. Hvordan ser dere på den forventningen?

- Det er sant at vi mangler spesialsykepleiere, som kjent. Det er egentlig det store problemet. Så er det ikke lagt opp til aktivitetsøkning i 2018 for vår avdeling, sier Solbakken.

Den nye stua er dobbelt så stor som de eksisterende i brakkebygget som avdelingen holder til i i dag. Et logisk spørsmål melder seg hos journalisten:

- Blir det så god plass at dere kan operere to pasienter her samtidig?

- Nei, en så stor grad av effektivisering har vi ikke kommet til, ler Solbakken.

Kommentarer til denne saken