Gå til sidens hovedinnhold

UNN vet ikke hvor mange av deres ansatte som sliter etter å ha fått AstraZeneca

Sykehuset har ikke oversikt over bivirkninger, men ingen skal få fått alvorlig sykdom.

For abonnenter
(Fremover)

1.500 ansatte ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har fått én dose av AstraZenecas-vaksine. Sykehuset har ikke oversikt over hvor mange av deres ansatte som har fått bivirkninger. Kommunikasjonsrådgiver ved UNN, Solveig Jacobsen, opplyser overfor Fremover at de ansatte kan melde om dette selv. Dette kan de melde gjennom fastlege eller bedriftshelsetjenesten.

– Men dette er sensitive helseopplysninger som vi ikke kan be om og ikke får vite om med mindre den ansatte oppsøker oss med et ønske om å formidle dette, påpeker Jacobsen.

Avventer fortsatt

Videre informerer hun at UNN ikke har hatt personer med alvorlig sykdom som kan tilskrives AstraZeneca-vaksinen.

Cirka 3.200 ansatte ved UNN er vaksinert mot korona. 800 av dem er fullvaksinerte med Pfizer-vaksinen. De som bare har fått én dose AstraZeneca vet fortsatt ikke om de vil få en til.

– Vi avventer helsemyndighetenes beslutning om hvordan dose to skal håndteres for denne gruppen, meddeler Jacobsen.

Les også

UNN-ansatt syk etter vaksine. Får behandling på sykehuset

De som har fått én dose skal ha 76 prosents beskyttelse mot koronaviruset i opptil 90 dager. Det viser en studie utført ved universitetet Oxford i Storbritannia. Etter dose to øker beskyttelsen til 82 prosent. Etter dose én reduseres risikoen for å overføre smitte til andre med 67 prosent.

11. mars stanset Norge blant flere land bruken av AstraZenecas vaksine grunnet mistanke om mulig sammenheng med dødsfall etter blodpropp. 26. mars vedtok Folkehelseinstituttet (FHI) å forlenge pausen til 15. april.

Bruker bare Pfizer

Det ble 27. mars kjent at en ansatt ved UNN Harstad som hadde fått AstraZeneca-vaksinen hadde vært innlagt på sykehuset. Denne personen er skrevet ut og har ifølge UNN det bra etter forholdene. Det er ikke konkludert med om sykdomsbildet har en sammenheng med vaksinen, og dette undersøkes fortsatt.

Les også

Lisbeth nekter å ta koronavaksinen: – Den siste uka er jeg blitt kalt både klovn og idiot

UNN fortsetter å vaksinere sine ansatte med Pfizer (Comirnaty).

En kraftig immunrespons på grunn av AstraZeneca-vaksinen er forklaringen på de dødelige blodproppene ifølge Rikshospitalets eksperter. De mener de har klare funn som kan forklare de innlagte pasientenes kliniske forløp.

Foruten AstraZenecas vaksine (som altså er satt på pause) er også Pfizer/Biontech, Moderna og Johnson & Johnsons vaksiner godkjent for bruk i Norge. Også vaksinene fra Novavax, Curevac og Sputnik vurderes for bruk i Norge.

Kommentarer til denne saken