UiT-professor i nobelt selskap

ØYENVITNE:  UiT-professor Øyvind Ravna havnet midt i dramaet da han besøkte Standing Rock-demonstrasjonene i Dakota, USA, i 2016. Nå er han invitert til forum som skal diskutere både denne og Nussir-konflikten i Finnmark.

ØYENVITNE: UiT-professor Øyvind Ravna havnet midt i dramaet da han besøkte Standing Rock-demonstrasjonene i Dakota, USA, i 2016. Nå er han invitert til forum som skal diskutere både denne og Nussir-konflikten i Finnmark.

Artikkelen er over 2 år gammel

Professor Øyvind Ravna på Det juridiske fakultet ved UiT er invitert som ekspert i panelet i Nobel Peace Prize Forum, som blant annet skal debattere den planlagte gruvedriften i Kvalsund.

DEL

Det skriver UiT - Norges arktiske universitet på sin hjemmeside.

Nobel Peace Prize Forum har 500 deltakere fra hele verden, blant dem tidligere nobelprisvinnere, politikere, næringslivsledere, aktivister og journalister.

Forumet startet opp i 2016 og er et supplement til den årlige fredsprisfeiringen.

Paneldeltaker

Dr. Rigoberta Menchú Tum, som vant Nobels fredspris i 1992, er hovedtaler under årets Nobel Peace Prize Forum, som finner sted 11. desember i Oslo.

Ravna, som er professor i rettsvitenskap, er bedt om å sitte i panelet som juridisk ekspert med kompetanse både på samerettigheter og urfolkenes rettslige stilling i tilsvarende konflikter i Nord-Amerika.

Også sametingspresident Aili Keskitalo er paneldeltaker.

– Jeg ble overrasket og beæret over å bli spurt. Jeg synes også at det er prisverdig og modig av Nobel-komiteen å sette fokus på dette temaet, som er kontroversielt med tanke på at vi har en konflikt gående i Norge om dette, sier Ravna, til UiT.no.

Dialog- og meklingsplattform

Han sikter til striden om den planlagte kobbergruvedriften i Kvalsund kommune i Finnmark.

- Årets forumtittel, «Across Dividing Lines», viser til det ambisiøse ønsket om å være en dialog-, og meklingsplattform for debattanter fra begge sider av konflikten rundt Nussir kobbergruve i Kvalsund kommune i Norge, og Standing Rock konflikten i Standing Rock indianerreservat i North Dakota i USA, skriver Det Norske Nobelinstitutt på sin nettside.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken