Gå til sidens hovedinnhold

Ungdoms-OL klarer ikke å skape entusiasme

Artikkelen er over 5 år gammel

KOMMENTAR

Onsdag formiddag ble OL-ilden tent på Tromsdalen videregående skole.  Ungdoms-OL er på en sjarmoffensiv for å skape oppmerksomhet for lekene som starter på Lillehammer 12. februar.

Selv om arrangørene i disse dager er på en sjarmoffensiv over hele Norge, gir det neppe den entusiasmen som arrangementet trenger. Ønsker Ungdoms-OL oppmerksomhet, bommer de radikalt når de legger arrangementet i Tromsø til Tromsdalen videregående skole klokken 08.30. Ingen bortsett fra elevene og noen inviterte gjester var til stede.

Det er greit at arrangørene ønsker å engasjere de unge. Men de makter neppe å skape entusiasmen som mesterskapet trenger for å bli en folkefest ved å lage arrangementer som ikke er tilgjengelige for folk.

Jeg tviler på at det blir kø for å reise til Lillehammer for å oppleve Ungdoms-OL, slik man gjorde når OL gikk av stabelen der i 1994 og som ski-VM i Trondheim i -97 og Oslo-VM i 2011 opplevde. Trolig vil det bli mange ledige plasser på tribunen.

Ungdoms-OL var et ledd i strategien til Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, og til daværende idrettspresident, Børre Rognlien, for at Oslo skulle få OL i 2022. IOC (Den internasjonale Olympiske komité) ba i sin tid Norge om å søke om å få arrangere nyvinningen, som bare har vært holdt én gang tidligere på vinterstid. Ingen andre nasjoner søkte. Norge ble tildelt mesterskapet i 2011. Ungdoms-OL er siste rest av forsøket til Andersen og Rognlien for å få det store OL til Norge.

At Norge skulle søke Ungdoms-OL ble aldri behandlet innenfor idrettsorganisasjonen. Det var et sololøp fra administrasjonen og det daværende styret i Idrettsforbundet. Idretten ble aldri tatt med på råd og da klarer man heller ikke å skape entusiasme. Idrettsforbundet har heller ikke gjort mye for å skape blest rundt det som skal skje på Lillehammer – bortsett fra ildsjelprisen som i år skulle gå til en person under 26 år. Men det blir sikkert en hyggelig opplevelse for de som deltar og de frivillige.

Idrettsforbundet fikk med seg Kulturdepartementet og Lillehammer kommune som eiere av Ungdoms-OL. Totalt har de fått 232 millioner kroner i statsgaranti. Brutto er garantibehovet, ifølge kvalitetssikringsrapporten, på 409 millioner kroner. De har fått Kronprins Haakon Magnus med i arrangementskomiteen. Prinsesse Ingrid Alexandra skal tenne OL-ilden. Tross engasjementet til de kongelige klarer man ikke å skape entusiasme rundt mesterskapet – bortsett fra en krets rundt Lillehammer og personer som er ansatt i idrettsforbundet.

Ungdoms-OL samler drøyt 1000 deltagere i alderen 15 til 18 år, fra rundt 70 nasjoner. Hvor mange land som sender direkte fra Lillehammer blir spennende å se. Jeg tro ikke at TV-kanalene, bortsett fra NRK, vil stå i kø for å sende fra et mesterskap der ingen har hørt om utøverne. Isolert sett er Ungdoms-OL en bra ting fordi mesterskapet henvender seg til yngre deltakere og fordi man er opptatt av å bruke anlegg som allerede er bygd. IOC stiller ingen krav til en vertsby av Ungdoms-OL til å bygge nye anlegg eller ny infrastruktur. Ulempen er at IOC ønsker å «pynte» seg for nasjonene slik at de søker de store OL-ene.

Men i Norge rotet den daværende ledelsen i Idrettsforbundet det nok en gang til da de ikke tok grasrota i idretten med på råd. Derfor blir Ungdoms-OL arrangert uten entusiasme i folket.

Kommentarer til denne saken