Gå til sidens hovedinnhold

Troms-kommunen garanterer alle over 15 år sommerjobb: - Ellers ville bare de som har foreldre med kontakter fått jobb

Artikkelen er over 3 år gammel

I flere år har Lyngen kommune øremerket lønnsmidler, slik at alle mellom 15 og 24 er sikret jobb i minst én uke i fellesferien

For abonnenter

Stadig færre ungdom i aldersgruppen 15-24 år får - eller tar seg - deltidsjobb ved siden av skole og studier. Samtidig er det også færre som får seg sommerjobb, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mandag fortalte Nordlys om Hedda Katea Klaudiussen (16) fra Tromsø som har søkt på sommerjobber det siste halve året, uten å få napp.

- Jeg har søkt på jobber siden jul, men ikke fått noe ennå. De fleste svarer ikke, eller så sier de at de vil ha noen over 18 år eller noen med erfaring. Men det er vanskelig å være 16 år og vise til erfaring, forteller Klaudiussen til Nordlys.

Øremerkede midler

I Lyngen ville 16-åringen imidlertid vært garantert sommerjobb. I flere år har kommunen øremerket lønnsmidler, slik at alle mellom 15 og 24 er sikret jobb i minst én uke i fellesferien – hvis de selv vil.

- Dette er et særdeles viktig tiltak. For det første får ungdommene møte arbeidslivet, og de får en innføring i hva det vil si å jobbe. I tillegg får dem litt lønn som de disponerer uavhengig av foreldrenes inntekt, sier Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen.

Han er bekymret for ungdom som vil, men ikke får jobbe.

- Det er overhode ikke bra! Jeg ser på tiltaket som en offentlig oppgave, og jeg er glad for at vi har muligheten til å prioritere dette. Ellers ville bare de som har foreldre med kontakter fått jobb, sier Johnsen.

Lyngen nesten doblet bevilgningen fra 200.000 til 350.000 før denne sommeren.

- En positiv opplevelse

Det er Kåre Fjellstad, leder i teknisk avdeling, som har ansvar for å gi ungdommene fornuftige arbeidsoppgaver. Alle de i overkant av 40 søkerne fikk tilbud om sommerjobb, forteller han.

- Det er snakk om alt fra enkelt vedlikehold på bygg, maling, plenklipping, rydding, renhold, til enkle kontoroppgaver på rådhuset, sier Fjellstad, som har gode erfaringer med ordningen.

Kommunen har også ansatt to ungdommer over 18, med førerkort, som arbeidsledere. De har som oppgave å følge opp sommervikarene.

- For mange ungdommer er vi første arbeidsgiver. Vi er derfor opptatt av å gi dem en positiv opplevelse. Og å gi oppgaver hvor man føler mestring, samtidig som de får frihet til å utføre dem på egen hånd. Jeg setter pris på at vi kan tilby våre unge dette, sier Fjellstad.

Kommentarer til denne saken