– Vi møttes jo der foran alteret. Det var rimelig spesielt. Det er jo en person man har tenkt på lenge, men som ikke har hatt verken ansikt eller personlighet. Jeg var utrolig letta da jeg fikk møtt henne.

Ian Donald (25) fra Porsanger snakker om Patricia Helland fra Nesodden. Torsdag kveld blir de gift på TV, da TVNorge-serien «Gift ved første blikk»har sesongpremiere.

– Jeg tenkte akkurat det jeg sa: «oj». Det var ment positivt da. Det var en utrolig lettelse å få møte henne. Vielsen var et stort og helt absurd øyeblikk. Jeg var så nervøs, og det er nok ingenting som i ettertid kan måle seg med dette.

Serien følger tre ferske ektepar fra det første møtet under vielsen til de flytter sammen og må fungere sammen i hverdagen. Panelet følger og guider dem gjennom prosessen, helt til de to nygifte må velge om de skal forbli et par eller signere skilsmissepapirene.

Saken ble først omtalt av iFinnmark.no.

 

Også Kirkenes-kvinnen, Hannah Veronica Hildonen deltar i årets sesong. Hun blir spleiset med Paul Stakvik. Det har ikke lyktes iFinnmark å komme i kontakt med Hildonen.

Kan ikke røpe for mye

Innspillingen er nå avsluttet, og Ian kan ikke røpe sin sivilstatus for øyeblikket.

– Nei, jeg kan ikke si så mye om situasjonen som er i dag.

25-åringen er opprinnelig fra Russenes i Porsanger, men etter noen år i Lakselv flyttet han til Nord-Trøndelag i 2006. I dag bor han på Hell.

– Ingen som tenker på meg

– Hvorfor søkte du om å være med i programmet?

– Jeg meldte meg på i vinter når jeg jobba nattskift på Orkanger. Så begynte jeg etterhvert å tenke litt på at det ikke var noen som brydde seg om hvor jeg var.

På dette tidspunktet hadde han ikke hørt om TV-programmet, og det var ikke før etter at han hadde søkt om å delta at han fant ut at dette kom til å være sesong nummer to.

– Det hadde kanskje vært trivelig om noen tenkte på hva jeg gjorde. Så gikk det slag i slag, og så var jeg plutselig med, forteller Ian som jobber med å kvalitetskontroll og inspeksjon av rørproduksjon. Det gjør at han ofte er på reise og han forteller at 40 prosent av året er han på utenlandsreiser.

Kom til dekket bord

350.000 seere fulgte parene i «Gift ved første blikk» i fjor.

– Jeg tror mange ble positivt overrasket da de så programmet i fjor. Det virket i hvert fall sånn på reaksjonene. Det var mange som raste i forkant av serien, men det ble egentlig ganske stille etter hvert. I tillegg har jo ett av parene valgt å forbli gift. Det tror jeg ikke at folk ventet, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks i en pressemelding.

Da Ian giftet seg med Patricia kom han til dekket bord i Asker. Bryllupet og alt var planlagt for han.

– Det ble skikkelig bra, og det var mye folk tilstede. For det meste var det familie der, og ikke så mange venner, men jeg har en ganske stor familie.

Klar for kritikk

Gift ved første blikk skapte stor debatt da programmet ble sendt i fjor, og TVNorge blir ikke overrasket dersom det kommer mer kritikk denne høsten:

– Enkelte miljøer er prinsipielt imot dette konseptet fordi det utfordrer tanken om hvordan en viktig institusjon i det norske samfunnet skal organiseres, nemlig ekteskapet. Det respekterer vi. Vi mener likevel det er relevant å reflektere litt rundt hva det er som skal til for å få et ekteskap, eller et hvilket som helst parforhold, til å fungere når halvparten av alle som gifter seg i dag, skilles. Og vi har heller ingen betenkeligheter med å gjøre dette i en underholdende setting, sier Espen Skoland.

iFinnmark spør Ian Donald om hvordan hans venner og familie reagerte på at han skulle gifte seg med noen han aldri hadde møtt før.

– Det var litt forskjellige reaksjoner. Enkelte gapskratta og syntes det var så morsomt, mens andre hadde moralske innvendinger. Men det ga seg, og det endte med at folk syntes det hele var en fin ting. Jeg fikk støtte fra hele familien, og det er jeg glad for. Bryllupet hadde ikke vært like artig hvis ikke, sier porsangerværingen.

Nå har han sett gjennom alle episodene, og gleder seg til det kommer på lufta.

«Gift ved første blikk» har sesongpremiere på TVNorge torsdag kveld.