Bestill Nordlys+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Ulven som har vært sett en rekke ganger i Troms den siste tiden, er en finskrussisk ungulv på jakt etter revir eller make.

Det slår genforsker Øystein Flagstad i Rovdata fast.

- Det er ikke en direkte match, men den passer til den finskrussiske grupperingen. Trolig er det en ung hann på leting etter et revir og/eller make, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata, til Nordlys.

Det kan de slå fast etter å ha  DNA-analysert fire ekskrementprøver og en hårprøve etter ulven, alle samlet inn 22. mars.

Hvor den har kommet inn, er ikke godt i si, men Flagstad utelukker ikke at den kan være født i Finland og kommet direkte fra Finland. Ulver i stand til å tilbakelegge tusenvis av kilometer.

- Det er ingen problem. Det har vi dokumentert mange ganger. Det beste eksempelet var en tispe fra Hedmark tilbake i 2003. Den fulgte vi nordover på kryss og tvers. Og da den ble skutt i Nord-Finland, hadde den gått 10.000 kilometer.

LES OGSÅ: Familien våknet midt på natten av bråk. Da ble de møtt av dette synet utenfor soveromsvinduet (krever abonnement)

De siste rapportene fra ulven stammer fra Kirkesdalen sist torsdag. Hannulven ble sist sporet i bevegelse nordøstover i Troms, i retning Dividalen 31. mars. Før dette er den registrert til sammen åtte ganger i kommunene Bardu, Sørreisa, Salangen og Målselv i perioden fra 21. til 30. mars.

– Vi vet ikke hvor ulven befinner seg nå. Dette er en tid på året hvor unge ulver ofte forlater sitt føderevir på leting etter nye leveområder, og de kan tilbakelegge store avstander på kort tid, forklarer Flagstad, og legger til at sporingsforholdene har blitt verre på grunn av nattekulda.

Spores av SNO

Statens naturoppsyn (SNO) i Troms følger med på ulvens bevegelser. Hvis du gjør observasjoner av ulven kan du melde fra direkte til SNO på telefon eller ved å legge inn observasjonen i det felles skandinaviske rapportsystemet Skandobs. 

Genetisk viktig ulv

Siden ulven har vandret inn fra Finland/Russland vurderes den av Rovdata som genetisk viktig.

– Ulvestammen i Skandinavia er sterkt innavlet, og ulver som vandrer inn fra øst bærer på nye gener som er viktig for å motvirke negative innavlseffekter, forklarer Flagstad.