Gå til sidens hovedinnhold

Da Bjørn kom hjem, så tomta ut som en slagmark

Artikkelen er over 7 år gammel

Og ikke hadde han vann heller.

Fredag 26. september opplevde Bjørn Borch (58) at det var fritt for vann i huset hans på Ullsfjorden.

I tillegg var innkjørselen ugjenkjennelig, og trær og busker var klipt av. Han fikk beskjed av naboen om hva som hadde skjedd.

- Da jeg kom hjem merket jeg at det ikke var noe vanntilførsel i huset. Jeg skjønte ingen ting. Det var da naboen fortalte meg at det var noen som gravde utenfor eiendommen min, for å fikse en veigrøft, og han la merke til at det fosset vann ut i veien, forteller Borch.

- Så ut som en slagmark

Det var ikke bare vannledningen som ble kuttet. Både innkjørselen og trærne i eiendommen fikk gjennomgå i grøftearbeidet.

- Jeg følte meg som en detektiv, der jeg prøvde å finne ut av hva som hadde skjedd, hvem som sto bak, og at eiendommen så ut som en slagmark. Jeg fant til slutt ut av det var noen entreprenører som jobbet for Veidekke, og Veidekke hadde Statens vegvesen som oppdragsgiver.  Så jeg kontaktet Statens vegvesen, forteller han.

Der fikk han beskjed om at de skulle sende noen på befaring for å finne ut av saken.

- Jeg var ikke selv til stede under befaringen, men min bror var der på vegne av meg. Under befaringen kom de frem til en enighet der Statens vegvesen skulle grave ned vannledningen min igjen. De skulle også rydde innkjørselen min

Nødløsning

For å få vanntilførsel til huset, måtte Borch selv fikse skaden.

- Skaden skjedde siste uka i september, og jeg har siden levd på en nødløsning. Jeg måtte selv koble plastrør i begge endene der vannledningen ble kuttet av. Uten isolasjon og nedgraving kan kulda bli et stort problem, forteller han.

Videre forteller 58-åringen at andre entreprenører gaper når de får høre om hendelsen.

- Jeg kjenner en del entreprenører som driver med slikt arbeid, og de forteller at det ikke skal være sånn. Første prioritet i slike hendelser er ifølge entreprenørene jeg har vært i kontakt med alltid å fikse en viktig skade, før noe annet på listen gjøres. Det er ikke rett at jeg skal fikse en midlertidig løsning på skaden, når skaden ikke er gjort av meg, forteller Borch.

Lover å fikse opp i det

Byggleder i Statens vegvesen, Odd-Helge Lyngra, er inneforstått med situasjonen, og lover oppreisning.

- Dette var en uforskyldt hendelse, entreprenørene kunne ikke vite at de klipte en vannledning. I forrige uke hadde vi en befaring på stedet, der Borch ble representert av sin bror, og vi avtalte å senke den nye vannledningen, i tillegg skal vi også fikse innkjørselen hans. Vi forholder oss til avtalen som ble gjort på befaringen 14. oktober, og lover å fikse opp i det, slik at saken forsvinner ut av verden, forteller Lyngra til Nordlys.

- Ikke en fullverdig løsning

Odd-Helge Lyngra i Statens vegvesen har beklaget hendelsen overfor Bjørn Borch, og de har blitt enige om en løsning.

- Selv om Statens vegvesen har sagt at de nå skal grave ned vannledningen min igjen, så mener jeg at det ikke er en fullverdig løsning. Jeg må betale for materialene selv, og det er ikke rettferdig. Det var ikke jeg som ødela vannledningen. Jeg har ennå ikke blitt klok på hvem som skal svare for seg når det gjelder trærne og buskene som har blitt kuttet, avslutter Borch.

Kommentarer til denne saken