UKM er Tromsøs villeste ungdomsarrangement: - I år skal rekorder slås

SANGDUO: Jenny Hansen (t.v.) og Victoria Figenschau forbereder seg til konsert i begynnelsen av mars.

SANGDUO: Jenny Hansen (t.v.) og Victoria Figenschau forbereder seg til konsert i begynnelsen av mars. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For 20 år siden huset Sommerlyst Skole Ungdommens Kulturmønstring (UKM). Nå skal byens mest talentfulle ungdommer levere et unikt show på den nybygde ungdomsskolen.

DEL

I 1997 bestod UKM Tromsø av en liten gjeng unge musikere i gymsalen til Sommerlyst Skole. 20 år senere deltar 20.000 ungdom over hele landet, og Tromsø sto i fjor for 267 av disse.

I år skal rekordmange delta fra 27. februar til 4. mars, med det mest varierte programmet hittil. Arrangørene i år legger stor vekt på produksjonskvalitet og tilgjengelighet, og de splitter nye fasilitetene på Sommerlyst er ypperlige til de formålene.

- Store prosjektorer og godt utstyr for lyd og lys i moderne amfisal vil sørge for å gi en annerledes opplevelse enn tidligere, forteller Kommunekontakt i UKM-Tromsø, Erling Solvang.

Stort spekter av innslag

Hiphop-jenter, trapesartister og unge lovende rockeband er treffende stikkord for UKM Tromsø. Også billedkunstnere, filmskapere og dyktige sangere skal vise fram sine talenter i det nye Sommerlyst-amfiet. I samarbeid med blant annet NODA holdes en rekke kurs for barn og unge, blant annet logodesignkurs og workshop for låtskrivere. Erling Solvang har troen på at ungdommen vil prestere.

- Byen er kjennetegnet med varierte innslag med høy kvalitet. I fjor hadde vi en skateboarder på Kulturhuset scene. Det er helt vilt. UKM Tromsø er desidert den tøffeste mønstringen i troms, som allerede er et UKM-fylke i landstoppen, sier Solvang.

Han skryter av ungdomsledere som mønstringen ikke kunne klart seg foruten. Disse tar ansvar for budsjett og rekruttering av , og at ungdommen styrer i høy grad er noe av det som gjør at UKM skiller seg fra andre store ungdomsarrangement i byen.

Av ungdommen, for ungdommen

I tillegg til ungdomslederne jobber flere frivillige tenåringer sammen for å skape arrangementet. De frivillige står for promotering, artisthjelp og rigging. Gjennom sosiale medier og rekruttering går PR-gruppa til verks for å motivere venner og ukjente til å delta eller se på. De bruker livestream, videoklipp og blogg for å spre info. I tillegg til å være deltakere er Jenny Hansen og Victoria Figenschau blant de som har promoteringsansvar.

- Som arrangør er det lærerrikt og gøy å bidra, og ikke minst er det er sosialt. Som deltaker er det en god arena å vise seg fram på.

- Det er like gøy å arrangere UKM som å delta, legger Victoria til.

De unge musikerne motiveres også av konkurransekultur. De beste innslagene blir utvalgt til å representere byen ved fylkesmønstring på Finnsnes, og kan få muligheten til å nå helt fram til landsmønstring i Trondheim.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken