Han går til valg på faste stillinger. Men da han var rektor var midlertidig ansatte skyhøyt

Arbeiderspartiet i Tromsøs ordførerkandidat Jarle Aarbakke (Foto: Ole Åsheim)

Arbeiderspartiet i Tromsøs ordførerkandidat Jarle Aarbakke (Foto: Ole Åsheim)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Arbeiderpartiets i Tromsøs ordførerkandidat, Jarle Aarbakke, går til valg på faste stillinger. Når han satt som rektor ved Universitetet i Tromsø var andelen midlertidig ansatte på 22 prosent.

- Mye av midlertidigheten ved universitetene er ønsket og villet. Slik må det være hvis vi skal være konkurransedyktige med internasjonale universiteter. Når det er sagt så det er en systematisk ledighet som bør gjøres noe med, sier Aarbakke.

Ikke stolt over midlertidigheten

Da Aarbakke satt som rektor ved Universitetet i Tromsø var andelen midlertidig ansatte på 22 prosent av de ordinært vitenskapelig ansatte (NSD).

- Jeg skulle ønske vi at vi hadde gjort mer med midlertidigheten ved universitetet. Jeg er ikke fornøyd med slik det ble, men det er andre ting jeg er fornøyd med i min tid ved universitetet som satsingen på likestilling.

To forskjellige roller

Aarbakke mener at de to rollene som rektor og ordførerkandidat ikke kommer i konflikt med hverandre.

- Rollen som ordførerkandidat og rektor ved Universitetet i Tromsø er veldig forskjellig. Jeg tar med meg erfaringene som rektor videre.

Nå går han til valg på færre midlertidige ansatte

Jeg stiller nå som ordførerkandidat som ønsker et anstendig arbeidsliv og ikke en reversering av den norske modellen, slik som regjeringen driver med.

Forskerforbundet ved UiT sier til NRK at det er et paradoks at Aarbakke som ledet et universitet med høyest antall midlertidig ansatte nå skal forsvare faste stillinger.

– Forskerforbundet har jobbet for å redusere midlertidige ansatte siden 2008, uten hell. Vi har hatt høyest antall midlertidige alle disse årene, og vi har langt flere enn arbeidslivet for øvrig, sier hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, Ellen Karoline Dahl, til NRK.

Artikkeltags