29 personer skal studere likestilling ved UiT. Bare èn av dem er mann

FLEST DAMER: Det er flest kvinner som tar høyere utdanning. Og særlig er kvinnene i flertall på likestillingsstudiet ved Universitetet i Tromsø.

FLEST DAMER: Det er flest kvinner som tar høyere utdanning. Og særlig er kvinnene i flertall på likestillingsstudiet ved Universitetet i Tromsø. Foto:

- Det er en klar svakhet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Når studieåret ved Universitetet i Tromsø starter om få uker, står 29 studenter klar til å ta fatt på årsstudiet i likestilling og kjønn. Paradoksalt nok: Bare èn av dem er mann. Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.

Det vil si at 97 prosent av studentene er kvinner.

Vil justere innholdet

- Det er en klar svakhet. Det ville gitt en helt annen dynamikk i undervisningen om andelen menn var høyere, sier Ann Therese Lotherington, instituttleder ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning på Universitetet i Tromsø.

- Tradisjonelt så har det jo vært slik, at det er kvinner som er opptatt av likestilling. Kvinners rettigheter var tradisjonelt et kvinneproblem. Men studiet handler også om etnisk mangfold og ulike seksualiteter. Det burde være interessant også for menn, sier hun til Nordlys.

Lotherington sier de nå prøver å justere innholdet i studiet noe, slik at det skal fenge flere. Ikke minst for at hun mener det er en klar svakhet for forskningen på kjønn og likestilling, at det stort sett bare er kvinner som vil forske på det.

– Vi tenker å få inn mer musikk og kultur, og mer seksualitet som vi vet mange unge er opptatt av. Det er lang tradisjon for at alt som har med kjønn og likestilling er ansett som å være mest i kvinners interesse, men vi prøver å ha temaer som er relevante for alle slik at vi blir attraktive for flere enn hvite kvinner, sier hun til Dagens Næringsliv.

Stereotypier

- Vi kan ikke bare stille spørsmål om hva det er med menn som ikke velger studiet. Vi må også spørre oss om hva det er med studiet som gjør at det tiltrekker nesten bare kvinner, sier Lotherington.

Hun tror det er stereotypier som er utfordringen.

- Hvorfor bør menn søke?

- For vi mener studiet tilbyr nye forståelser av samfunnet og kulturlivet. Det er berikende. Man får en annen type kunnskap som man kan ta med seg uansett hva man vil studere videre, sier hun til Nordlys.

Rundt 60 prosent av studentene i Norge er kvinner, og kvinnene har de siste årene dominert studiene med høyest opptakskrav: medisin, psykologi og jus.

Artikkeltags