Gå til sidens hovedinnhold

Universitetet i Tromsø bruker altfor lite penger – departementet truer med kutt

Artikkelen er over 2 år gammel

Med 532 millioner kroner i ubrukte midler troner UiT øverst på landsoversikten.

Bruk mer penger. Det er den klare beskjeden fra Kunnskapsdepartementet i et brev sendt til åtte av landets universiteter og høgskoler.

Felles for alle åtte er at de har for mye ubrukte midler (avsetninger) på konto, skriver forskningsnettstedet Khrono.

En av de aller dårligste til å svi av sine tildelte midler er Universitet i Tromsø. UiT har 532 millioner kroner i avsetninger. Det er mest av samtlige universiteter og høgskoler i landet.

– Det er et luksusproblem, men det er like fullt et problem, sier rektor Anne Husebekk til Nordlys.

– Universitetet har altfor mye avsetninger. Mange av disse pengene har riktignok en adresse, men ligger foreløpig på bok.

Kjent problem

Ifølge tall fra departementet gjengitt av Khrono er de omtalte 532 millionene imidlertid penger som ikke har en foreløpig adresse. Summen utgjør 17,2 prosent av bevilgningen universitetet fikk i 2017. Kunnskapsdepartementet ønsker ikke at man skal ligge over 10 prosent og truer derfor med kutt i bevilgningen.

Rektor Anne Husebekk vil allerede på styremøtet i morgen ta opp problematikken. På nytt. At UiT bruker for lite penger er nemlig ikke ukjent for universitetsledelsen. Heller ikke for UiTs økonomidirektør Eli M. Pedersen.

– Vi har hatt saken oppe på to styremøter i år, og har lagt rammene for hvordan vi skal få ned avsetningene. Foreløpig er det for tidlig å si hvilke resultater det vil gi, sier hun til Khrono.

«Forsiktige» dekaner

Rektor Husebekk sier at målet er å gjøre investeringer som kan gi universitetet framtidige inntekter. På kort sikt er det imidlertid aktuelt å foreta noen infrastrukturinvesteringer. Én av dem er å forskuttere penger til den nye museumstomta i sentrum av Tromsø.

De ubrukte midlene er fordelt til de ulike fakultetene på universitetet. Det er da opp til hver enkelt dekan å sørge for at avsetningene ikke overstiger ti prosent.

– Hvis noen fakultet har mer enn 10 prosent avsetninger ved utgangen av 2019, vil midlene bli omfordelt til andre fakulteter, sier Husebekk.

På spørsmål om hun har for flinke dekaner, svarer hun diplomatisk.

– De er vel litt for forsiktige.

Kommentarer til denne saken