Flere vil studere ved UiT

Prorektor Wenche Jakobsen ved UiT er fornøyd med årets søkertall. Foto: UiT

Prorektor Wenche Jakobsen ved UiT er fornøyd med årets søkertall. Foto: UiT

Artikkelen er over 1 år gammel

7714 studiesøkere har et studium ved UiT Norges arktiske universitet som sitt førstevalg.

DEL

Det er en økning på 6,61 prosent, viser årets søkertall fra Samordna opptak. Den nasjonale økningen er 2,7 prosent, , skriver UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding.

– Årets gode søkertall bekrefter at studiesøkere i Norge er opptatt av faglig kvalitet og karrieremuligheter når de velger utdanning. Vi har aldri hatt så mange søkere, og vi gleder oss over at veksten kommer flere av studiestedene til gode. I Harstad er veksten på hele 15 prosent, sier prorektor Wenche Jakobsen i pressemeldingen.

De mest populære

Helseutdanningene ved UiT har fortsatt flest søkere. I år har lærerutdanningene og fiskerifagene flere søkere enn tidligere år. Dette er utdanningsområder som har fått stor oppmerksomhet den siste tiden.

Lektorutdanning for 8.-13. trinn innen realfag har en økning i antall søkere på 127,78 prosent. Også grunnskolelærerutdanningene i både Tromsø og Alta opplever solid framgang.

Grunnskolelærerutdanningene for 1.-7. trinn og 5.-10. trinn i Tromsø har en økning på henholdsvis 35 og 34,62 prosent.

De mest populære studiene ved UiT: 

Sykepleierutdanning: 808 søkere

Rettsvitenskap:  591 søkere

Medisin: 512 søkere

Ledelse, nettbasert (Alta): 455 søkere

Økonomi og administrasjon: 359 søkere

Psykologi, årsstudium: 356 søkere

Populær i nord

– Ved UiT var det i fjor 317 førsteprioritetssøkere til våre lærerutdanninger, i år er det 485. Det er viktig for landsdelen. Vi vet at det er behov for minst 4000 lærere i Nord-Norge og det er derfor positivt at det er flere søkere enn vi har studieplasser. Kunnskapsministerens drahjelp har vært positiv i rekrutteringsprosessen. Nå blir det konkurranse om plassene, sier prorektor Wenche Jakobsen.  

Fiskerifagene fortsetter å være populære i nord. Bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap har 221 søkere til 45 plasser, noe som er en økning på over 80 prosent.

Studiene ved UiT som har flest søkere per studieplass:  

Luftfartsfag: 14
Vernepleierutdanning, Tromsø: 5,4
Fysioterapi:  5,083
Fiskeri- og havbruksvitenskap: 4,911
Medisin:  4,414
Akvamedisin: 4,3

–  Det er formidabelt. Både akvamedisin og fiskeri- og havbruksvitenskap har flere søkere enn studieplasser. Også her blir det konkurranse om studieplassene. Dette er en næring som er i vekst og vil trenge kompetanse, sier prorektor Wenche Jakobsen. 

Det er de unge søkerne som har UiT som sitt førstevalg. Aldersgruppen 19-23 år utgjør 4520 av de 7714 søkerne. 65,5 prosent av førstevalgsøkerne kommer fra Nord-Norge. Utenfor landsdelen rekrutterer UiT flest førstevalgsøkere fra Oslo (358), Akershus (301) og Sør-Trøndelag (286).

Artikkeltags