Rektor Anne Husebekk presenterte tirsdag jubileumsprogrammet som inneholder 300 arrangementer med smått og stort. De ulike arrangementene er spredt over hele året og på de ulike campusene i landsdelen.

Vedtaket i Stortinget om å etablere et universitet i Tromsø skjedde 28. mars 1968. Men, neste år er denne datoen midt i påsken og dårlig tidspunkt å samle folk til jubileumsfeiring.

Selve hovedmarkeringen av femtiårsjubileet er lagt til tidsrommet fra den 19.-30 september. Detaljert program er ennå ikke klart.

Startskudd 12. januar

- Gjennom 50 år har vi bygget solide fagmiljøer som utmerker seg, både internasjonalt og nasjonalt. UiT Norges arktiske universitet har befestet sin posisjon som et av landets breddeuniversitet og er en viktig samfunnsaktør, sier rektor Anne Husebekk.

Startskuddet for jubileumsåret går på alle studiestedene den 12. januar med Jubileums-kick-off som alle ansatte og studenter inviteres til å være med på. I Tromsø vil arrangementet foregå utendørs i Labyrinten med fyrverkeri og statsministeren til stede.

Ut over året blir det flere arrangement både i Tromsø og ved flere av de øvrige studiestedene. I Narvik vil flere av universitetets studieretninger bli synlig under vinterfestuka i mars. Her blir det smell og pang med NT-fak, Lørdagsuniversitet og konsert med Konservatoriet.

Eksamensoppgave i Harstad

I Harstad skal 50-årsjubileumet markeres på en helt spesiell måte. Gjennom prosjektet «Jubel i Harstad», som er eksamensoppgaven til studentene i praktisk prosjektledelse, skal studentene synliggjøre og presentere UiT for byens befolkning gjennom arrangementer av mange slag.

I Alta og Finnmark vil UiT være synlig under Finnmarksløpet, og også andre steder i fylket under Samefolkets dag. Her vil UiT få frem universitetets bidrag med forskning innenfor samiske tema og urfolksspørsmål.

- Gjennom hele året vil vi synliggjøre universitetet som den drivkraften den er i nord – en drivkraft som bidrar med kunnskap og menneskelige ressurser for å skape utvikling og bolyst, tilhørighet og særegenhet, sa rektor Anne Husebekk på presentasjonen i kantina på Teorifagbygget.

Universitetet samarbeider med en del av de store kulturinstitusjonene i Nord-Norge i jubileumsåret. Husebekk trakk i sin presentasjon spesielt fram samarbeidet med Nordlysfestivalen i januar. Årets åpningskonsert blir The Orchestral Joik Project, der blant annet Mari Boine og universitetets to stipendiater, Anneli Drecker og Berit Norbakken Solset er solister.

 

Universitetets nye forskningspodcast – «Observatoriet» slippes allerede 4. januar på iTunes. 50 av UiTs forskere i løpet av jubileumsåret ta for seg spennende forskning og aktuell tematikk. I forlengelsen av podcasten skal de samme 50 forskerne ut på skoleturne til 50 videregående skoler i landsdelen. Skoleturneen starter opp i Finnmark i mars, og fortsetter i Troms i april, før Nordland står for tur høsten 2018.

Mohn-prisen

Universitetet har også et internasjonalt fokus. Den første utdelingen av en ny internasjonal pris for fremragende forskning, Mohnprisen, er lagt til jubileumsåret. Vinnerne av den første internasjonale Mohnprisen, Eddy Carmack og The Meaning of Ice Team, vil bli hedret under Arctic Frontiers i januar.