Dette betyr de hemmelige kodene folk finner på dørkarmene sine

HEMMELIGE SYMBOLER: Symbolene øverst til venstre i bildet, som er funnet i Nord-Norge, sammenfaller med symbolene som britisk politi har kommet over. (Foto: Montasje: Nordlys / Skjermdump av Daily Mail)

HEMMELIGE SYMBOLER: Symbolene øverst til venstre i bildet, som er funnet i Nord-Norge, sammenfaller med symbolene som britisk politi har kommet over. (Foto: Montasje: Nordlys / Skjermdump av Daily Mail)

Artikkelen er over 5 år gammel

Den siste tiden har folk i Finnmark, Troms og Nordland funnet ulike symboler på dørkarmene sine. Disse antas av politiet å være et kodesystem som omreisende personer bruker.

DEL

(iFinnmark.no:) For et par år tilbake, i en annen del av Europa, nærmere bestemt Devon i England, mener det lokale politiet at de har avdekket et hemmelig kodesystem. Kodesystemet er laget av innbruddstyver og blir brukt til å varsle andre tyver om hvilke hjem det er verdt å ta seg inn i, og advare mot å prøve seg på de «utrygge» boligene.

Symbolene kan eksempelvis indikere at det dreier seg om et velstående hjem og dermed verdt å brytes seg inni, at et hjem allerede har vært utsatt for innbrudd eller at det ikke er noe her av verdt å stjele. 

Mer skremmende ifølge politiet i Devon, som har snakket seg imellom, er at slike symboler også kan indikere om det bor et sårbart kvinnemenneske i boligen, eller om det bor nervøse, redde eller naive folk der, skriver Daily Mail.

Det er disse symbolene nedenfor, som var omdiskutert av politiet i Devon:

  • Alarmed: Oversatt betyr det «alarmert».
  • Nervous/Afraid: Oversatt betyr det «nervøs/redd».
  • Burglet before: Oversatt betyr det «innbrudd gjort før»
  • Vulnerable female: Oversatt betyr det «sårbar kvinne»
  • Too risky: Oversatt betyr det «for risikabelt»
  • Nothing wort stealing: Oversatt betyr det «ingenting verdt å stjele»
  • Welathy: Oversatt betyr det «velstående»

Tidligere i juni ble disse symbolene funnet på en dørkarm i Troms:

MERKER HUS: Dette bildet er tatt av en huseier i Tromsø tidligere i juni. Meldinger om samme fenomen i Kvalsund, har skapt frykt i bygda. (Foto:Nordlys)

Symbolet på dørkarmen, som man kan se av bildet, den med en sirkel med et kryss i, minner veldig om symbolet som politiet i Devon mener å vite hva betyr.

Det finnes trolig ulike avarter av slike symboler.

Advarer mot tegnestift på dørkarm

Onsdag omtalte Altaposten at boligeier Torgunn Østlyngen i Alta fant en tegnestift på dørkarmen sin. Hun har funnet fram til en artikkel i Avisa Nordland, hvor politiet advarer befolkningen etter at folk har fått påsatt tegnestifter på sin ytterdører og kjellerdører.

Selv synes hun det er ubehagelig å finne en slik grønn tegnestift på sin dør:

– Hadde noen satt opp stiften der for å gi oss en beskjed, ville det også ha hengt en lapp der, sier hun og legger ikke skjul på hva hun føler om dette:

– Det er ekkelt, sier hun til iFinnmark.

TIPS OSS: Har du funnet et tegn på boligen/eiendommen din? Ta et bilde og send det til

Politiet oppfordrer

Problemet med omreisende kriminelle er ikke nytt i Nord-Norge.

Etterforskningsleder i Hammerfest opplyser onsdag at politiet i Hammerfest kjenner til fenomenet med symbolmerking av boliger, etter omtale fra kollegaer i Tromsø, men har selv ingen erfaring med dette i Hammerfest.

I Alta er dog politiet kjent med fenomenet, bekrefter politioverbetjent ved Alta lensmannskontor, Svein Tore Nilsen. Han opplyste til iFinnmark mandag at det så langt i år ikke er meldt om slike forhold i Alta, men at det i fjor var slike saker på politiets bord.

– Det ikke ukjent at det kommer meldinger om utenlandske vinningskriminelle, da vanligvis om sommeren. Dette har økt med årene, sier Nilsen.

Han oppfordrer folk til å holde øyne og øre åpne.

– Om det går folk på dørene, kan det være noen med høyst ærlige hensikter. Vi ber folk om å melde fra ved avvik fra det normale. Å selge på dørene er ikke ulovlig, minner han om.

Artikkeltags