Gå til sidens hovedinnhold

Her har gjerningsmannen brutt seg inn fire ganger. Nå er sjefen lei, og kanskje har han ei ny løsning

Artikkelen er over 5 år gammel

I forrige uke opplevde Jim Evensen ved Dekkmann Harstad at butikken hans hadde hatt besøk av uvedkommede. Siste innbruddet ble oppdaget søndag ettermiddag ved halv seks-tiden. Gjerningsmannen fikk ikke med seg noe av verdi, men Evensen har nå sett seg lei på innbruddsraidene på Stangnes i Harstad.

– Etter at vi oppdaget at vi holder til i et svært utsatt innbruddsområde, fjernet vi alt som har verdi for denne personen, sier Evensen.

For det er samme mann som er på ferde. Og det startet allerede i vinter med første innbrudd. Totalt har mannen i midten av 30-årene vært inne hos Dekkmann fire ganger. Men han har kun fått med seg omlag 3000 kroner. Problemet er at han er strafferettslig utilregnelig, og politiet i Harstad står nærmest handlingslammet tilbake.

– Jeg synes det er helt idiotisk at ikke noe kan gjøres. Går jeg i byen og blir nøden og må slå lens, så får jeg ei saftig bot. Men når denne personen knuser, ødelegger og raserer jevnlig, så skal det ikke kunne gjøres noe?

Innbruddene mannen gjennomfører blir som regel raskt oppklart. Han settes i arresten, tilstår, og må slippes ut etter kort tid. Han kan ikke framstilles for en domtstol på grunn av helsevesenets konklusjon om at han er utilregnelig.

– Personlig synes jeg at disse som går rundt og er strafferettslig utilregnelig må bøte for skadene de gjør. De skulle ha kommet på bedriftene de bryter seg inn hos og jobbe for å betale tilbake for det de har gjort, sier Evensen.

LES OGSÅ: Dristig innbruddstyv brøt seg inn midt på ettermiddagen: Her er butikkeierens hevn

Etterforskningsleder Oddmund Nilsen ved Harstad politistasjon, sier at de daglig prøver å finne løsninger for å få slutt på innbruddsraidene til mannen.

– Vi er bunnløst fortvilt over situasjonen, og at de næringsdrivende skal måtte oppleve dette uten at vi klarer å løse det. Nærmest daglig snakker vi om dette, men det foreligger konklusjoner fra helsevesenet som stadfester at mannen er syk, sier Nilsen.

Etterforskningslederen sier at det i tillegg til Dekkmann, også ble avdekket innbrudd på Vianord på Stangnes forrige uke. Søndag kveld, omlag seks timer etter Dekkmann-innbruddet, ble også Gyda kiosk på andre siden av Harstad utsatt for det samme.

– Tendensen er den samme. Kostnadene på skadeverkene beløper seg til langt mer enn hva han klarer å få med seg av penger. Han erkjenner alt, og forklarer at han tar seg inn på enklest mulig måte. Gjennom vinduer.

På Gyda kiosk var det kun vekslepenger. Til politiet har mannen forklart at pengene går til å betale gjeld til enkeltpersoner rundt om i byen, samt til eget forbruk.

– Ansvaret for å finne ei løsning ligger hos helsevesenet og Harstad kommune, ettersom mannen har erklæringer fra helsevesenet på at han er utilregnelig.

Nordlys har omtalt mannens innbruddsraid i flere omganger. Så sent som i februar skrev vi at han hadde begått 57 innbrudd. Dette antallet har for lenge siden passert 100, og vel så det.

LES OGSÅ: Én mann har begått hele 57 innbrudd på denne strekningen på under to år. Politiet er maktesløse

Den gang snakket vi også med kommuneoverlege Frode Risdal i Harstad kommune. Han ønsket ikke si noe om vedkommedes tilstand, men på generelt grunnlag sa Risdal at dette er en oppgave som departementet å ta tak i.

– Vi har et hull eller gråsone i lovverket som gjør det vanskelig for både politi og helsevesen. Det er noe justisdepartementet er nødt til å ta tak i, sier Risdal til Nordlys.

Han forklarer at helsetjenesten i kommunen har en plikt til å sørge for at alle i kommunen får den nødvendige helsehjelpa de har krav på.

– Når det gjelder den kommunale helsetjenesten så er vi alltid på tilbudssida. Ikke slik som i spesialisthelsetjenesten som kan benytte tvang i slike saker. Det er loven om psykiske helsetjenester som gjelder, sier Risdal.

Kommuneoverlegen svarte ikke på Nordlys' henvendelse mandag morgen.

Kommentarer til denne saken