– Hva gjør vi nå? Kommer vi oss herfra hel eller partert i flere stykker?

Artikkelen er over 5 år gammel

Ti år siden TIL slo ut Galatasaray. Se bilder og video – og les TIL-heltenes minner fra den magiske kvelden i Istanbul.

DEL

10 ÅR SIDEN TYRKIA-SJOKKET 

 

Tirsdag er det ti år siden stolsetene haglet på Ali Sami Yen stadion i Istanbul, en stakkars klubbpresident måtte ha politibeskyttelse – og Fenerbahce-fansen la sin elsk på TIL.

Etter gjørmebad og 1-0-seier på Alfheim ventet en heksegryte i Tyrkia for lille TIL.

Den taklet de på mesterlig vis, og hadde noen marginer med seg. Blant annet da en offsideplassert Stephen Ademolu ble truffet av Patrice Berniers skudd og styrte inn 0-1. Og da sjansene rullet inn mot Lars Hirschfeld i TIL-målet – men det endte 1-1, 2-1 sammenlagt.

Vi har tatt en prat med en rekke av heltene fra 29. september 2005 om hvordan de husker kvelden som er TILs største i Europa (vi mener det topper Chelsea i 1997, all den tid det endte 4-9 sammenlagt).

Ole Martin Årst (41), TV2-ekspert, deleier i aktivitetssenter og treningsinstruktør:

– Jeg husker det massive trykket og den vanvittige lagmoralen som kom til syne spesielt utover i kampen. Det var på grensen til rørende der og da å se hvordan folk tok ut det de hadde av krefter og konsentrasjon for å få til noe sammen. Så var det «frykten» og kaoset etter kampen, hva gjør vi nå? Kommer vi oss herfra hel eller partert i flere stykker? Den vanvittige lange rekken med politi ut av stadion og inn til hotellet. Jeg var så ufattelig stolt da det sank inn etter noen dager.

 

Morten Pedersen (43), toppspillerutvikler i TIL:

– Det var en magisk kveld med ei fantastisk stemning på en fullsatt stadion. Jeg ble dessverre slått rett i bakken på et korridorfrispark etter 10 minutter. Resten av kampen var jeg i sykebil, sykehus og kom tilbake etter kampslutt. Jeg plasserer kampene mot Galatasaray som den største bragden jeg har har vært med på med Tromsø IL. David slår Goliat.

Bjørn Johansen (46), Finnsnes-trener:

– En euforisk opplevelse uten å være mentalt syk eller påvirket av rusmidler.  Det var en galskap og lidenskap fra supporterne som jeg aldri har opplevd, hverken i England, Tyskland eller Italia. Herlig og samtidig litt skummelt å oppleve sinte supportere under og etter kamp. (Stolseter og andre gjenstander ble kastet inn på banen). Vi måtte  også vente i to timer før vi fikk forlate stadion.

Joachim Walltin (41), forbundsleder i spillerorganisasjonen NISO:

Joachim Walltin er i dag forbundsleder for spillerorganisasjonen NISO.

Joachim Walltin er i dag forbundsleder for spillerorganisasjonen NISO. Foto:

– En stor prestasjon av laget. Det ble dessverre ingen særlig feiring på hotellet, på grunn av en spennende innspurt i serien, hvor vi trengte alle poengene vi kunne få. Jeg husker at vi hadde en meget sterk tropp som fikk ut potensialet den høsten, og mener vi hadde fem strake seire i eliteserien også. Steinar (Nilsen) gjorde en veldig god jobb som trener og skal ha en stor del av æren for resultatene vi oppnådde. Han fikk oss til å tro vi kunne slå hvem som helst.

Stephen Ademolu (32), målscorer, spiller i USA og driver fotballakademi i Canada:

Stephen Ademolu spiller fortsatt, og driver også sitt eget fotballakademi i Canada.

Stephen Ademolu spiller fortsatt, og driver også sitt eget fotballakademi i Canada. Foto:

– Jeg husker skuddet som traff meg, og en fantastisk følelse for hele laget. Vi sjokkerte over 20.000 fans. Det er en av de beste kampene jeg har vært med på.

Patrice Bernier (36), spiller for Montreal Impact i hjembyen i MLS, med blant andre Didier Drogba:

Patrice Bernier er fortsatt aktiv på høyt nivå. Han spiller for Montreal Impact i hjembyen i Major League Soccer, sammen med blant andre Didier Drogba (t.v.).

Patrice Bernier er fortsatt aktiv på høyt nivå. Han spiller for Montreal Impact i hjembyen i Major League Soccer, sammen med blant andre Didier Drogba (t.v.). Foto:

– Det var en truende atmosfære. Jeg kunne ikke høre lagkameratene mine, vi hørte bare «Gala, Gala, Galatasaray!». Men vi holdt konsentrasjonen og for en euforisk kveld det ble! Jeg vil aldri glemme det. Det var som om vi var i Champions League.

Hans Åge Yndestad (35), bilselger og Finnsnes-spiller:

– Opplevelsen er todelt. Da vi kom ned, dro vi på omvisning i byen og en tur med båt. Helt fantastisk opplevelse med masse fine inntrykk . Den andre dagen, altså kampdagen, fikk vi føle hvor stor fotballen er i Tyrkia. 1700 politi og enormt trøkk. Det var nesten som om alle i Istanbul visste at i den bussen sitter TIL. Selve kampen var en forsvarskamp uten like. Vi jobbet og ofret oss i 90 minutter. Den kampen er uten tvil den kampen som jeg har mest glede av. Vi møtte et topplag i Europa som ble slått ut av lille Tromsø IL . Jeg tror faktisk at de blir mobbet for det ennå.

Roar «Roardinho» Christensen (44), økonomileder:

– Jeg husker helheten; hele reisen med båttur, sikkerhetsopplegget, ting som haglet på spillertunnelen, skitten og varm garderobe, scoringen, gode prestasjoner, et bra trøkk imot på slutten, storfornøyde spillere og støtteapparat etterpå – og en velfortjent fest.

Thomas Hafstad (41), daglig leder Kystens Mathus:

Thomas Hafstad er nå daglig leder.

Thomas Hafstad er nå daglig leder. Foto:

– En magisk kveld helt der oppe sammen med mange flotte fotballminner. Personlig setter jeg fellesopplevelser som cupfinalen 96, Chelsea hjemme og Lerkendal 2003 høyere.

Lars Iver Strand (32), student i Oslo:

– Det var en helt spesiell tur og opplevelse. Jeg husker Yndestad som kom seg gjennom passkontroll uten pass (!). Galatasarayfans som flirte av oss og på forhånd innkasserte en enkel 5-0-seier. Et vanvittig lydnivå og magisk atmosfære på stadion. En flott, noe heldig vil enkelte påstå, innøvd variant av Patrice og Stephen ... Skaden til MP. Sure tyrkere. En utrolig lagmoral. Mynter, flasker og seter som haglet etter kampen. Gleden og stemninga i garderoben etter matchen. Stolte øyeblikk.

Rune Berger (37), administrativ leder i Bossekop UL:

– Jeg minnes godt at det var et massivt trykk fra dem, fra tribunen og at Lars (Hirschfeld) var fantastisk i mål. Politiet måtte inn på banen og ba innstendig om at vi måtte komme oss i garderoben, det var en  magisk stemning. Helt klart topp tre av opplevelser på fotballbanen.

Ole Andreas Nilsen (39), fysioterapeut og doktorgradsstipendiat i Tromsø:

– Jeg minnes veldig godt det enorme lydnivået og trykket fra hjemmepublikumet. Dette skapte også en helt spesiell steming i garderoben før kampen. Det dundret og ristet i veggene like før vi gikk ut. Jeg husker nervøsiteten før kampen, fordi jeg hadde Marek Heinz på min side. Jeg hadde akkurat sett han herje for Tsjekkia i europamesterskapet. Jeg husker at vi til tross for en smule fiendtlige omgivelser hadde en underlig form for trygghet i laget utpå der. Glemmer aldri heller at vi rett etter kampslutt sprang rett i garderoben fordi det haglet stolseter.

Karim Essediri (36), G15-trener i Lillestrøm og jobber med trenerutdannelse:

– Det var et stort høydepunkt og en kjempeprestasjon av oss. For min del plasserer jeg kampen bak VM i 2006 (for Tunisia) og prøve-VM i 2005, men så kommer Galatasaray og europacup med Tromsø.

Benjamin Kibebe (34), driver eget firma i Sverige:

– Jeg har fine minner fra kvelden i Istanbul. Det jeg minnes sterkest var oppvarmingen med fullsatt stadion, der deres fans hyllet spillerne deres en etter en. Jeg plasserer den opplevelsen i Tyrkia i topp tre i karrieren min.

Eirik Sørensen (31), TUIL-keeper:

– Det var og er det største jeg har vært med på i fotballsammenheng, med god margin. Oppstyret og kaoset der nede var noe jeg ikke forventet i det hele tatt før vi dro. Politieskorte til kamp og elleville supportere som slo på bussen og var helt gal på tur til og fra kampen. Isbiter som haglet ned fra tribunen da vi gikk ut fra benkområdet. Hakan Sükür og Hasan Sas, jeg trenger vel ikke si mer. Det var en syk prestasjon av TIL, som jeg – selv om jeg bare var på benken – er stolt over at jeg fikk være med på. Ulikt noe annet. Etter det ble de to-tre-fire tusen som er på tribunen i 1. divisjon liksom ikke noe å tenke på. Null stress.

Øvrige helter fra Istanbul som ikke har vært tilgjengelige:

Steinar Nilsen (trener)

Lars Hirschfeld

Runar Normann

Tamas Szekeres

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken