Tyrkia har snudd i Nato-spørsmålet og vil støtte både Sverige og Finlands medlemskap, melder de tre landene.

– Det gleder meg å kunngjøre at vi nå har en enighet som baner vei for at Sverige og Finland kan bli med i Nato, sier Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse kort tid etter at nyheten kom.

– I morgen vil de allierte lederne ta en avgjørelse om å invitere Sverige og Finland inn i Nato og bli Nato-medlemmer, sier Stoltenberg på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Tirsdag kveld fikk NTB og andre medier opplyst at Tyrkia, Sverige og Finland hadde kommet til enighet om Nato-spørsmålet, noe som raskt ble fulgt opp av bekreftelser fra både de tre landene og Nato.

Sverige, Finland og Tyrkias utenriksministre har signert en avtale om enigheten med landenes statsledere som vitner, i tillegg til Stoltenberg.

Fikk det de ville ha

Tyrkia «fikk det de ville ha» fra samtalene med Sverige og Finland, heter det i en uttalelse fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

– Tyrkia har gjort betydelige framskritt i kampen mot terrororganisasjoner, heter det i den tyrkiske uttalelsen tirsdag kveld.

– Tyrkia fikk det vi ville ha, heter det videre.

Tyrkia har motsatt seg svensk og finsk Nato-medlemskap, og lagt fram en kravliste for å skulle si ja til søknadene. Tyrkia har blant annet hevdet at Sverige gir politisk støtte til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og den kurdiske militærstyrken i Syria, YPG.

De har også krevd en slutt på Sveriges embargo mot våpeneksport til Tyrkia og et løfte om at Sverige skal inngå utleveringsavtaler med Tyrkia.

Samarbeid mot terror

En representant for den tyrkiske delegasjonen under Nato-møtet, Betül Uygur, har sendt innholdet i avtalen til Aftonbladet.

Ifølge tyrkerne inneholder avtalen blant annet fullt samarbeid med Tyrkia i kampen mot PKK og deres tilknyttede organisasjoner, solidaritet med Tyrkia i kampen mot terrorisme i alle dens former, plikt til å ikke støtte konkrete kurdiske organisasjoner, unngå embargorestriksjoner i forsvarsindustrien og økt samarbeid og konkrete tiltak for utlevering av kriminelle.

Status som inviterte

Enigheten kommer etter et møte mellom de tre lederne under Nato-toppmøtet.

– Vi har nå fått til en avtale mellom Sverige, Tyrkia og Finland som betyr at Tyrkia nå aksepterer at vi får status som inviterte i Nato, sier Andersson ifølge SVT, og fortsetter:

– Det var et veldig langt møte. Niinistö og jeg kunne fortelle om alle tiltakene vil har gjort i Sverige med tanke på terrorlovgivningen. Men vi har også snakket om hva Sverige kan bidra med til Nato.

Melding til Putin

Nato-sjefen setter tirsdagens kunngjøring i lys av Russlands krig i Ukraina, og mener de to forestående medlemsskapene til Sverige og Finland er det motsatte av hva Russlands president Vladimir Putin ønsker.

– Det sender en klar melding til president Putin om at Natos dør står åpen. Vi må huske på at Putin var veldig imot enhver utvidelse av Nato, han ville ha mindre Nato, nå får han mer Nato, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Det var Russlands invasjon av Ukraina som fikk fart på Sverige og Finlands beslutninger om å søke Nato-medlemskap.

– Det er det motsatte av hva han krevde, at Nato skulle lukke døra. Vi har vist at Natos dør står åpen.