Gå til sidens hovedinnhold

Tusenvis av mennesker tok imot kortesjen: – Jeg tror de fleste sitter igjen med en god følelse – samtidig som det er veldig tungt

Mandag kom kortesjen med de fem omkomne etter den tragiske hyttebrannen på Andøy hjem til Vågan. Svært mange møtte opp for å vise respekt, og sende en siste hilsen.

(Lofotposten)Kortesjen, som kjørte gjennom Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær, ble møtt av tusenvis av mennesker. Politiet ledet kortesjen, etterfulgt av de fem bårebilene og de pårørende sine biler.

Langs hele veien var det plassert ut fakler, etter at flere frivillige gikk sammen for å markere tragedien. Mange steder hadde personer lagt ned blomster, og flaggene vaiet på halv stang.

Rune Hansen er medlem i Henningsvær innbyggerforening, og også talsperson for den berørte familien i Henningsvær. Han forteller at det har vært en tung dag, med mange sterke inntrykk.

– Samtidig tror jeg folk er veldige glade for at man kan være med og bidra til at det blir en varm og god ramme rundt dette. Nå er bårene til guttene kommet hjem, og vi kan vise støtte til familien og stå sammen. Jeg tror de aller fleste sitter igjen med en god følelse – samtidig som det er veldig tungt, forteller Hansen.

Han synes markeringen i Henningsvær var veldig fin, og Hansen forteller om velvillige og engasjerte innbyggere.

– Det var ikke noe «nei» å få noen plasser. Alle var veldig bestemt på at dette skulle vi klare. Vi var også heldig med været. Det er ingen selvfølge å få dette til med levende lys i slutten av januar, sier han.

Prost i Lofoten, Kristine Sandmæl, sier lokalsamfunnet har vist seg fra sin beste side, gjennom medfølelse og omsorg.

– Det har vist seg i form av fakler og tilstedeværelse. Det er veldig fint å oppleve. Selv var jeg i Henningsvær, ettersom jeg har ansvaret for familien her. Sammen med Henningsværs innbyggere tok jeg imot kortesjen, forteller hun.

Hva betyr en slik kortesje for folk?

– Det er en mulighet til å vise at man bryr seg. Man deltar i sorgen, og får gitt uttrykk for at dette er veldig, veldig trist. Mennesker har et behov for å uttrykke hva de føler, og det fikk dem i dag. Jeg vil tro at de nærmeste pårørende synes det var rørende å se folk delta i deres sorg, sier Sandmæl.

Initiativtaker bak å lyssette hele ruta kortesjen kjørte, Isabel Amundsen-Hægdahl, synes det ble veldig fint.

– Når det skjømmer på ser du lysene godt, og det ser veldig, veldig fint ut. Det er snakk om mellom 6000 og 7000 fakler mellom Svolvær og Henningsvær. Søndag var vi i hvert fall 60 personer som satte ut faklene. På opptenningen i dag var vi sikkert like mange. Det har vært over all forventning, sier Amundsen-Hægdahl.

Bildeserie

Slik ble de fem bårene og kortesjen tatt i mot - se bildene

Kommentarer til denne saken